Vi ønsker oss en leksefri skole

 Håkvik skole

Håkvik skole Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Til Statsminister Erna Solberg Kunnskapsminister Jan Tore Sanner Ordfører Rune Edvardsen

Vi i 7.klasse ved Håkvik skole har et ønske om leksefri skole. Vi vil i dette brevet komme med våre argumenter for en leksefri skole.

Barn har godt av å være ute i aktivitet, og det får de ikke gjort når de må være inne hele ettermiddagen og gjøre lekser. Man får i tillegg mindre tid til å være med venner. Det blir også lite tid til å gjøre andre ting, for eksempel besøke besteforeldre. Man lærer mye av andre ting enn bare skolearbeid, for eksempel fritidsaktiviteter. Det er ikke sikkert at man lærer mer av lekser. Nesten halvparten av skolene som har sluttet med lekser sier at de ikke har merket noe forskjell på læringsutbyttet til elevene.

Mange elever blir nok stresset av å ha mye lekser og prøver. De som sliter på skolen blir enda mer stresset av å ha masse lekser. Fritida bør være pausetid. Dersom man sitter med lekser på kveldene får man ikke nok søvn, og da blir man oftere dårlig og syk. Man er lei av skolen når man har jobbet med skolearbeid i snitt 6 timer hver dag. Og man blir mer motivert og uthvilt til neste skoledag dersom man har fri hele ettermiddagen.

Mange elever driver med fritidsaktiviteter som for eksempel fotball, turn og friidrett. Da er det lite tid igjen til å gjøre lekser, og da kan det hende man må gjøre det i helgene. Og det er jo dumt fordi da har man endelig fri fra skolen. Noen må velge bort fritidsaktiviteter fordi de ikke har tid til det på grunn av mye lekser. Og de som ønsker å satse skikkelig på sin idrett får ikke nok tid til det på grunn av lekser. Forskning viser at barn er i mindre aktivitet når de begynner på skolen, enn da de går i barnehagen. For folkehelsen sin del bør alle barn være i mer aktivitet.

Saken fortsetter under bildet:

Regjeringen Solberg på Slottsplassen etter ekstraordinært statsråd på Slottet.: Statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp), kulturminister Trine Skei Grande (V), klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V),  minister for høyere utdanning og forskning Iselin Nybø (V), eldreminister  Åse Michaelsen (Frp),  bistands- og utviklingsminister Nikolai Astrup (H), justis- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp), barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H), kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H),  kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H), næringsminister  Torbjørn Røe Isaksen (H), utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H), helseminister Bent Høie (H),  samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp), arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H), landbruks- og matminister  Jon Georg Dale (Frp), fiskeriminister Per Sandberg (Frp) og olje- og energminister Terje Søviknes (Frp). Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Regjeringen Solberg på Slottsplassen etter ekstraordinært statsråd på Slottet.: Statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp), kulturminister Trine Skei Grande (V), klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V), minister for høyere utdanning og forskning Iselin Nybø (V), eldreminister Åse Michaelsen (Frp), bistands- og utviklingsminister Nikolai Astrup (H), justis- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp), barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H), kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H), kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H), næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H), helseminister Bent Høie (H), samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp), arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H), landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp), fiskeriminister Per Sandberg (Frp) og olje- og energminister Terje Søviknes (Frp). Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Man bør heller få gjøre leksene på skolen, og dersom man tuller og ikke får gjort det ferdig blir det lekser som må gjøres hjemme. Lærerne kan følge med på hvem som jobber godt, slik at de slipper lekser dersom de ikke er ferdig. Man får mer tid på skolen til å lære, i stedet for å gjennomgå lekser. Leksene kan være for vanskelig for både elevene og foreldrene, og da får de ikke hjelp hjemme.

Barn bør få lov til å bestemme over egen fritid. Vi håper at dere som bestemmer over skolen vurderer vårt forslag om leksefri skole. Vi håper også at andre skoler

diskuterer saken og kommer med sine meninger. En mulighet er også at vi får delta i et prøveprosjekt om det, og så kan man se om det fungerer eller ikke. Vi mener uansett at skolen bør være leksefri.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken