Henriette Aanes har vært utplassert hos H&M på Narvik Amfi.

– Jeg setter på alarmer, henger opp klær, står litt i kassen og setter på prislapper om det er salgsvarer, forteller hun og røper at etter at hun begynte å jobbe på H&M, har hun fått mye større respekt for de som jobber i butikk.

– Det er veldig stressende, i tillegg blir det ganske tungt i beina etter hvert.

Dina Grønvold jobber på den nye kafeen Punktum, som holder til på «Det 4. hjørnet».

Følg Fremover på Facebook og få siste nytt først

– Jeg trives her, det er veldig morsomt å jobbe her, jeg møter mange nye folk, og kanskje folk jeg kjenner her, forklarer hun og legger til at hun jobber med litt forkjellige ting.

- Folkene er hyggelig her, og det er de som handler her også.

Skal få erfaring

Reneè Beate Simonsen, som er lærer ved Framnes ungdomsskole sier at hensikten med utplasseringen er at elevene skal få et innblikk i hverdagene i de bedriftene de er hos.

- Det er egentlig en del av faget utdanningsvalg. Vi gjør dette for at eleven skal få en smak av arbeidslivet og gjøre dem mer sikker på videre valg av videregående, forklarer læreren.

Bestill Fremover+ i 8 uker for kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold

Det er totalt 35 elever fra Framnes som er utplassert i Narvik.

-Hensikten er også at eleven skal bli bevisstgjort på hva det vil si å være i arbeid, at de får erfaringer med det, og hva slags krav arbeidsplassen stiller til sine ansatte. De skal lære hvordan det er å være i arbeid, påpeker læreren og forteller det er flere elever som får gode tilbakemeldinger fra arbeidsplassen i ettertid, og at noen får bedre holdning til arbeidslivet og blir mer bevisst på videre valg.

Ønsker du å dele ditt abonnement på Fremover med ett eller flere familiemedlemmer, helt gratis? Les mer om aiD.