Flyttet nettopp med kone og barn til Skjomen. Nå frykter han for fremtiden

BEKYMRET: Nathan Carmichael er bekymret for fremtiden til Skjomen.

BEKYMRET: Nathan Carmichael er bekymret for fremtiden til Skjomen. Foto:

Anser fremtiden til Skjomen som truet.

DEL

I Narvik kommunes budsjettforslag for 2020 kommer det fram at den fremtidige driften av skolen i Skjomen skal utredes. Per i dag er det bare 35 elever fra 1. til 10. trinn. Prognoser skal ha det til at det om få år bare er 23 elever igjen på skolen. Ingenting er skrevet i stein, men nyheten om at fremtidig drift skal utredes blir mottatt med alvor i Skjomen. Nathan Carmichael tok med seg kone og barn til bygda i februar. To somre i forkant hadde de bodd i bygda, men det var altså i vinter at de tok skrittet og kjøpte hus for å etablere seg.

– Det har nettopp flyttet flere småbarnsfamilier inn hit. Så det er vanskelig å forstå hvorfor dette skjer, innleder Carmichael.

Godt miljø

Han beskriver miljøet som ideelt for nettopp småbarnsfamilier.

– Det er veldig koselig her, med hyggelige mennesker. Det er et lite samfunn hvor man får god kontakt med andre småbarnsfamilier, beskriver han.

Les også:

Parets datter er nå tre år. Det vil si at om bare to år skal hun begynne på skolen. Om det blir i Skjomen gjenstår å se.

– Akkurat det er vanskelig å svare på nå. Vi er forelsket i Skjomen og vi trives svært godt her. Kona mi jobber på skolen, og hvis den blir borte så må hun kanskje pendle til jobb hver dag. Det blir mye jobb bare for å få ting til å gå rundt. Så hva som skjer hvis det ikke lenger er skole her er vanskelig å si, kommer det fra Carmichael.

Selv jobber han i Narvik Golfklubb som greenkeeper.

Ingen forståelse

Utgangspunktet når det nye budsjettet utarbeides er at det er svært stramt og krevende. I forslaget er det lagt opp til en driftsmargin på 3,2 promille. På spørsmål om den nyinnflyttede skjomingen har forståelse for det svarer han først med en latter og deretter:

– Nei, jeg har ikke det. Dette handler om barn og fremtiden her. Jeg leste nettopp at det stadig er flere folk som flytter fra Nordland. Det er kanskje ikke så rart når man legger ned skoler og små samfunn rundt omkring, låter det fra engelskmannen.

Les også:

I budsjettforslaget heter det er at «kvaliteten for elevene bør vurderes som et hovedargument for hvorvidt skolen skal fortsette å være i drift.»

– Jeg har i alle fall inntrykk av det er et veldig bra tilbud på skolen i dag. Jeg synes det er rart at man ikke ser inn i fremtiden og tar høyde for at det nettopp har flyttet inn en del unge folk hit, poengterer Carmichael.

26. november skal saken opp i Narvik formannskap. 12. desember blir budsjettet for 2020 vedtatt i kommunestyret.

Les også:

Artikkeltags