Arnt-Rune (19) ble kalt pedofil: - Alt jeg vil nå er at ryktene skal stoppe

VONDE RYKTER: Arnt-Rune Jørgensen opplevde vonde rykter om at han var pedofil.

VONDE RYKTER: Arnt-Rune Jørgensen opplevde vonde rykter om at han var pedofil. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

- Jeg ble irritert, forbanna og lei meg, sier 19-åringen. Men ett lyspunkt finner han i situasjonen.

DEL

Arnt-Rune Jørgensen (19) fra Tromsø kom i forgårs ut av skapet som bifil i en status på sin Facebook-vegg, og har høstet massive støttereaksjoner.

Men årsaken til statusen er mindre lystbetont: Den siste uka har han opplevd ryktespredning om at han er både homofil og pedofil blant elever på flere videregående skoler.

- Det var da nok var nok. Jeg ble irritert, forbanna og lei meg da jeg hørte at noen har spredt rykter om at jeg er pedofil. Derfor følte jeg at jeg ikke hadde noe annet valg enn å legge ut den statusen, og forklare med riktig fakta. Det var den eneste muligheten jeg så at jeg hadde, sier Jørgensen når Nordlys tar kontakt etter å ha sett statusen.

Homofiliryktene bryr Jørgensen seg ikke så mye om, men da han fikk høre om at han ble kalt pedofil tok han kjapt grep. Han forteller at lærerne på Breivang har tatt saken veldig alvorlig.

Vurderte å anmelde

Jørgensen sto med en gjeng kompiser da han fikk vite om ryktene som gikk, og han sier han har fått særlig mye støtte av dem og sin søster i ettertid. Aller først vurderte han å anmelde, men slo det fra seg. Han tror det kan gjøre saken vanskeligere for ham psykisk. 

- Jeg føler et veldig stort ubehag og føler meg utrygg. Det verste har vært å tenke på hva folk får høre og tenker om meg. Jeg har fått spørsmål hver dag om jeg er homofil, eller om jeg har gjort ditt og datt. Det burde ikke være annerledes for homofile og heterofile. Alt jeg vil nå er at ryktene skal stoppe, sier han.

Så kom ideen om å skrive om det på sosiale media opp.

- Jeg var ganske shaky da jeg skulle legge ut den statusen, og måtte tenke meg om mer enn to ganger. Egentlig var jeg litt skeptisk til å legge ting ut i det hele tatt, men så an situasjonen og følte jeg ikke hadde noe annet valg.

- Umodent

Årsakene til ryktene kan han bare spekulere i, selv om han vet om flere som har tatt del i ryktespredningen.

Hanne-Karine traff på en redd, kald og fortvilet gutt på Tromsøya. Nå har hun en oppfordring til alle foreldre 

- Først og fremst er det umodent gjort, og jeg tror de som har satt dem ut ikke har tenkt på konsekvensene. Noen sier det er på grunn av at jeg skal ha vært klengete på klassekameratene mine, men i det tilfellet er jo det noe folk er uansett legning, sier han.

Går att og fram

Jørgensen forteller at han har blitt fortalt at ryktene gått att og fram blant elever på de videregående skolene i Tromsø. Han forsikrer imidlertid om at det ikke stopper ham fra å gå ut av huset.

- Hvordan vil du reagere hvis du møter personene som er involvert?

- Jeg har snakket med en som er innblanda i saken. Da han fortalte hva han hadde gjort tok jeg han i handa, og takka for ærligheten. Jeg tror ikke det hjelper noen å skulle unngå folk.

Lyspunkt

Jørgensen sier det imidlertid finnes et lyspunkt i en ellers mørk situasjon:

- Hadde det ikke vært for denne situasjonen hadde jeg nok fortsatt vært i skapet for de aller fleste. Jeg kom ut for tre år siden til mamma og mine nærmeste kompiser, og de har tatt det veldig fint. Jeg har ikke fått noen negative kommentarer fra noen av kompisene mine.

Svært få kvinner velger Juliannes jobb: - Aldri fått så mange spørsmål om min legning før 

Reaksjonene har vært overveldende positive, og det er sier 19-åringen at han er glad for. Han sier han setter pris på støtten han får fra både venner, kjente og ukjente.

Til andre som opplever lignende situasjoner har han en beskjed:

- Det er viktig at de sier ifra, og ikke holder følelsene inni seg selv. De er ikke alene.

Artikkeltags