Skrått blikk på Narvik kommune og samisk navn

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Viser til diverse debattinnlegg/artikler i Fremover og vedtak i kommunestyret, om ikke ha samisk kommunenavn på Narvik kommune.

Opp gjennom århundran, fra norrøn tid, har det samiske folk hatt stor positiv betydning for befolkningsutvikling og næringsutvikling i Ofoten, og kysten av nordre Norland og Troms.

Helt fra norrøn tid bygde kystsamer en stor andel av tre-/fiskebåter, og også jekter til transport av fisk sørover. Grovt anslått skulle eg tru at cirka 20-30 prosent av trebåter som ble brukt langs kysten vår, noe mindre andel jekter, var bygd av kyst-/sjøsamer.

Men samene var ikke bare båtbyggere, også aktive fiskere og eiere/mannskap på Nordlandsbåtene og jektene.

Og ikke for å glemme utgjorde kystsamer og markesamer en betydelig andel av dyktige anleggs- og vegarbeidere, som bygde «landsdelen» fra og med 1800-tallet. En meget viktig del av utviklinga av Nord-Norge.

Samer har vært en sentral del av nordnorsk næringsutvikling, også i Ofoten-området. Og det er god plass til to folks historie, kultur og språk i Ofoten og Nord-Norge.

Etter min mening er Narvik kommune totalt sett en god kommune å bo i. Og eg trur det vil bli en enda bedre kommune å bo i, og vinne respekt utad i Nord-Norge, om kommunestyret gjør om på sitt vedtak om samisk navn på Narvik kommune. Og på sikt trur eg man også vil tjene på det økonomisk. Det er vel bare Narvik kommune i Ofoten og Sør-Troms som ikke har vedtatt samisk kommunenavn. Blant annet arrangerer Harstad kommune samisk språkuke i høst.

Men hovedgrunnen til at man bør gjøre om på vedtaket er at det er riktig/rettferdig, med bakgrunn i historie, kultur og språk, og ha samisk navn på Narvik kommune.

Dette sjøl om man ikke er enig om alt vedrørende historie og framtidig næringsutvikling/arealutnyttelse av land og vann/sjø.

Et lite sidesprang/bjørnehistorie til slutt, som et påheng til to tidligere bjørnehistorier i debattinnlegg i Fremover vedrørende samisk kommunenavn. Mine tippoldefedre, Helene og Anders Ingebrigtsen (foreldrene deres fra Gjøvik og Helgeland), bodde på Tårstad i Evenes, og ligger begravd der. Lure på om ikkje min tippoldefar eller bror hans var den nest siste som skjøt en bjørn i Evenes. Den siste ble vel skutt i fjor, år 2019.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken