Har utløst flere små snøskred i Lavangsdalen for å åpne E8

UTLØSTE SKRED: «Daisybellen» har utløst flere små skred i Lavangsdalen, men ingen store. Operasjonen fortsetter utover ettermiddagen så lenge det er relativt lyst.

UTLØSTE SKRED: «Daisybellen» har utløst flere små skred i Lavangsdalen, men ingen store. Operasjonen fortsetter utover ettermiddagen så lenge det er relativt lyst. Foto:

Av og
Artikkelen er over 2 år gammel

Vegvesenet er ferdig med å forsøke å utløse skred i Lavangsdalen.

DEL

E8 gjennom Lavangsdalen var torsdag stengt frem til 11.00 på grunn av arbeidet med å utløse skred.  Frem til klokken 12.00 var redusert fremkommelighet på grunn av rydding.

Statens vegvesen er nå ferdige med operasjonen.

Det skriver Nordlys.no

Torsdag morgen avgjorde Statens vegvesen at de skal bruke helikopter for å teste snømassene i Lavangsdalen, og forsøke å utløse skred kontrollert med trykkbølger fra en såkalt Daisybell-klokke.

Småskred

Etter de siste dagenes snøfall har geologene fra Statens vegvesen undersøkt snøforholdene i området, og vil unngå at det hoper seg opp mer i de mest utsatte skredløpene.

Ettersom det er sendt ut to OBS-varsel for Troms fredag, vil Statens vegvesen foreta arbeidet i dag.

Geolog Ole-André Helgaas i vegvesenet forteller at de har ikke har utløst noen store skred, men en rekke små.

- Det er fine forhold med god sikt og vindstille. Helikopter og daisybell har fungert utmerket. Vi har nå utløst flere små skred i gryta under Henrikstinden. Der er det ikke noen stor skredfare nå etter vår vurdering, sier Helgaas til Nordlys.

Ingen store skred

Senere i ettermiddag, mens det ennå er daglys, vil vegvesenet jobbe seg lengre innover i Lavangsdalen.

- Da blir det ny runde med stenging i en halvtimes tid. Denne gangen skal vi prøve å utløse skred under Stortinden, hvor vi har hatt flere store skred de siste vintrene, sier Helgaas klokken 11.40.

Klokken 12.20 er operasjonen avsluttet. Ingen store skred gikk under Stortinden heller, kun små.

Skal ut etter store snøfall

Dagens aksjon er en del av Statens vegvesens plan for å sikre trafikken på E8 gjennom Lavangsdalen enda bedre mot skred.

- E8 gjennom Lavangsdalen er Nord-Norges mest trafikkerte skredutsatte vei. Derfor er vi glade for at vi har kommet oss ut før jul og fått testet utstyret og organiseringen av operasjonen, sier Helgaas.

Vegvesenet er opptatt av at folk som beveger seg til område, både på veien og i terrenget, vet at det vil skje liknende operasjoner i Lavangsdalen gjennom vinteren.

- Folk må følge med på informasjonen fremover, og det gjelder både trafikanter og toppturfolk. Vi vil gjennom vinteren forsøke å komme oss ut på gunstige dager, spesielt i etterkant av uvær og store snøfall, sier geologen.

Artikkeltags