Terningkast 0: Bare bra – og morsomt

Skuespillerne: Rune Storsæter Løding, Benjamin Lønne Røsler og Borghild Otelie Aasebøstøl.

Skuespillerne: Rune Storsæter Løding, Benjamin Lønne Røsler og Borghild Otelie Aasebøstøl.

Av

Det er ikke ofte teaterpublikum får være deltakere i forestillingen.

DEL

I forestillingen «Kommunestyremøte i Bare kommune» er publikum vararepresentanter i det siste kommunestyremøtet i den fiktive Bare kommune, fordi det opprinnelige kommunestyret har rømt. Det er kun èn sak til behandling. Representantene skal gjøre et bekreftende vedtak av fellesnemda sitt forslag til nytt kommunevåpen.

Den fiktive ordfører Birgit, gestaltet av Borghild Otelie Aasebøstøl, sitt håp om et knirkefritt vedtak blir grundig torpedert da en representant, gestaltet av Rune Storsæther Løding, tar ordet som besserwisser på heraldiske regler og presenterer et alternativt forslag til nytt kommunevåpen. Vi synes å ha hørt foredraget før.

Tilsvaret kommer, representant gestaltet av Benjamin Lønne Røsler. Det advares mot å henge seg opp i detaljer, nå må vi se fremover. Det har vi også hørt før. Herlig.

Mona Nilsen, nå gruppeleder i fylket, brøt ut i latter. Hun ledet kommunevåpen-debatten i nye Narvik – og lot seg underholde.

Mona Nilsen, nå gruppeleder i fylket, brøt ut i latter. Hun ledet kommunevåpen-debatten i nye Narvik – og lot seg underholde.

Regissør Kenneth Dypvik-Simonsen har med enkle grep skapt fine overganger mellom det som er teater og det som er en dialog med publikum, altså en demokratiarena. Underveis sitter latteren løst. Typen karakterer som gestaltes er gjenkjennbar, karakteren karikeres og det bringer naturligvis frem latter.

Det interessante med forestillingen er at det får oss til å tenke på, og reflektere over, identitet og tilhørighet. Blir vi en del av den nye kommunen, eller forblir vi i det gamle? Har vi en kommuneidentitet eller stedsidentitet, betyr kommunegrenser noe for identitet?

Vi kan også spørre oss: Deltar vi i debatten? Og på hvilken plattform foregår debatten? Lytter politikerne?

Den har vært spilt i Hamarøy, Kjøpsvik, Ballangen og Narvik. Interessen har vært klart størst i distriktskommunene.

Kanskje skulle forestillingen vært holdt i nye Narvik kommunestyre? Det kan være en morsom og inspirerende start på et krevende lokalpolitisk arbeid.

Send inn tekst og bilder «

Del tekst og bilder fra din kulturopplevelse med oss, eller send forhåndsstoff til redaksjonen

Artikkeltags