Gå til sidens hovedinnhold

Skyld ikke på været

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det hadde vært flott om Thomas Johansen, stortingskandidat Miljøpartiet De Grønne i Nordland, hadde kommet med argumenter og fakta og ikke slengt ut beskyldninger om "stråmenn, og usannheter" (Fremover torsdag 15. juli). Som han selv skriver: " Det er ingen tjent med".

Visst var 2020 et varmt år, noe som resulterte i lavere kraftproduksjon, lavere strømsalg, og lave strømpriser. Nå har ikke 2021 vært så veldig annerledes så langt, faktisk femte varmest så langt. Det er ikke mange celsius-tideler som skiller på tross av en kald vinter, mild mars, men desto varmere juni. Det er heller ikke været som gjør at strømprisene og nettleien skyter såpass i været at folk vil kraftig merke dette på pengepungen.

I årets første kvartal var strømprisen i følge NVE dobbelt så høy som gjennomsnittet for de siste fem år. NVE skriver at vi gikk inn i året med historisk høy magasinfylling. Før medlemskapet i det europeiske energibyrået ACER og utenlandskablene, ville det gitt lave strømpriser.

CO2-kvoteprisen har skutt i været og og løftet de europeiske kraftprisene. Samtidig tømmes de norske vannmagasinene for å eksportere krafta. Som kjent har ACER, som Norge vedtok medlemskap til i 2018, som et av sine mål å harmonisere strømmarkedet i medlemslandene. For oss betyr det at vi vil få europeiske strømpriser. Dette skal skje ved strømutveksling gjennom nye strømkabler. Europeiske strømpriser i Norge medfører at et av fortrinnene industrien i Norge har hatt med billig og ren elektrisk kraft, vil på sikt forsvinne. Elektrisk kraft vil bli eksportert som råvare, verdiskapingen som historisk har vært en viktig faktor i å bygge landet, forsvinner og Norge får mer og mer en koloniaktig økonomi som råvareksportør (jevnfør med fiskeriene).

Som om dette ikke er nok, de nye strømkablene som trengs både til eksport og produksjon av vindkraft, skal også betales, det vil si av deg og meg gjennom nettleien.
Konklusjonen blir stående: Vi fortsetter å eksportere ren elektrisk kraft og importerer europeiske strømpriser.

Tilslutningen til EUs energiunion og ACER er en historisk tabbe og må reverseres før det er for seint.

Det er denne virkeligheten som Thomas Johansen og MDG og de andre ACER-tilhengerne ikke vil ta inn over seg.

Kommentarer til denne saken