Gå til sidens hovedinnhold

Slik blir det ikke seende ut her lengre: – Det er klart vi takker ja!

Artikkelen er over 1 år gammel

Barneavlastningen i Narvik er den eneste avlastningsinstitusjonen for barn med spesialbehov i kommunen. Kommunens bygg i Skistua har trengt et løft i flere år. Nå har ansatte og pårørende gått sammen for å skape bedre omgivelser for barna.

– Det hele startet da en far til et barn som skulle være hos oss kom innom. Han så seg rundt og sa: «Kan jeg male her?», forteller avledingsleder ved barneavlastningen i Narvik, Belinda Horn Kristiansen.

Tok av

Den pårørende driver eget malerfirma i Narvik og er fast kunde hos Lindahl Fargehandel. Neste stopp etter barneavlastningen ble kontoret til Mats Arnøy, innehaver av fargehandelen:

– Han kom innom hos meg og spurte om vi skulle gi barneavlastningen en ordentlig julegave. Det ville jeg gjerne være med på, sier Arnøy.

Flere aktører meldte seg på prosjektet etter hvert som ordet spredte seg. Snart var en hel dugnad satt i gang: Gulvbelegg og taklys skulle byttes. Vegger og tak skulle males. Varmestyringen i bygget skulle skiftet ut med et fungerende system.

Prosjektet startet i november. Nå tror avdelingslederen at bygget vil være ferdig oppusset før nyåret: – Vi tør ikke å telle timene som har gått med til dette prosjektet, sier en lattermild Horn Kristiansen til Fremover. – Vi er så stolte og rørte over arbeidet som har blitt gjort her, legger hun til.

Betyr mye

– Dette har vært utelukkende positivt for ungene, forteller Horn Kristiansen:

– De synes det er kjempeartig å komme til helt nymalte rom. Vi har fått nye møbler også! Barna har vært spente på å se forandringen fra uke til uke.

Gunn Binde Andersen er leder for barneavlastningen i Narvik. Hun ønsker å takke alle som har bidratt til oppussingen:

– Når arbeidet er ferdig skal vi invitere alle de gode hjelperne på kaffe og kake som takk for hjelpa, skriver hun til Fremover.

– Vedlikehold har ikke vært høyt nok prioritert noe boligen bærer preg av. Når det da kommer en far som får med seg en samarbeidspartner og tilbyr å gjøre noe med det og er det klart vi takker ja, legger Andersen til.

Prosjektet har betydd mye for barna og de ansatte:

– Alle er enige om at fornyelsene kommer til å påvirke arbeidsmiljøet på en positiv måte og økt trivsel for både barna/ungdommen og personalet, forteller Andersen.

Hun applauderer innsatsen til de ansatte på avlastningen:

– Jeg vil samtidig benytte anledningen til å skryte av avdelingsleder som har vært organisator og resten av personalet som i perioden oppussingen har foregått har strukket ekstra for å holde det ryddig og i orden slik at barnas tilbud ikke i stor grad blir påvirket.

Har vært vanskelig

– Folk er positive til å bidra til prosjektet, sier Mats Arnøy som har fått hjelp til å transportere nytt gulvbelegg fra Bodø til Narvik.

– Det at man klarer å få til en julegave som denne, er flott. Jeg har ikke vært bevisst på hvor dårlig tilstandene her har vært. Pårørende forteller at lokalets tilstander gjør det vanskelig å la barna sine være her, sier Arnøy.

Christer Kristiansen fra Stork har blant annet bidratt med å skifte ut taklys på avdelingen.

– Dette handler om de mest sårbare ungene Narvik kommune har, sier han.

Horn Kristiansen forteller at de utrivelige omgivelsene har gjort en allerede vanskelig situasjon verre for mange pårørende:

– Å ha barn på avlastning kan oppleves som sårt for enkelte foreldre. Tilstanden til bygget har gjort det enda vanskeligere for mange, sier hun.

Hun legger til at forholdene i bygget har vært en belastning for de ansatte:

– Jeg har vært flau mange ganger. Jeg har flere ganger tenkt «Må jeg stå og forsvare dette?»

– Det er snakk om såpass fundamentale ting som at oppvarmingen av bygget ikke har fungert, sier Christer Kristiansen.

Nå er varmestyringssystemet byttet ut:

– Jeg slipper å sitte på kontoret med ullsokker på og fryse, forteller en henrykt Horn Kristiansen.

– Takknemlig for innsatsen

Eiendomssjef Morten Fredheim Hanssen i Narvik kommune setter pris på initiativet.

– Eiendomsforvaltningen i Narvik kommune har ansvaret for alle bygg som er eid av kommunen, og vi er takknemlige for den innsats som enkelte gjør i form av dugnad på våre bygg. Eiendomsforvaltningen har ikke anledning til å initiere eller ta initiativ til å få gjennomført dugnad på kommunale bygg. Det vil derfor være opp til den enkelte enhetsleder eller bruker av våre bygg å ta initiativ til slike tiltak.

Kommentarer til denne saken