Fremover har fått flere tips om mye koronasmitte og at flere personer har dødd med korona den siste tiden. Kommuneoverlegen har ikke fått noen bekymringsmeldinger.

Fakta om koronasituasjonen i Norge

  • 1.459.218 personer er hittil registrert smittet i Norge siden pandemien startet. 74,7 prosent av befolkningen er fullvaksinert.
  • 1.459.218 nordmenn har fått registrert koronasmitte siden februar 2020. Registrerte selvtester etter 24. januar 2022 er ikke inkludert.
  • 27. desember 2020 ble første koronavaksine satt i Norge. Siden har 74,7 prosent av befolkningen blitt fullvaksinert med to vaksinedoser. 55 prosent er vaksinert med tre doser, mens 4,7 prosent har fått en fjerde vaksinedose.
  • 3.908 koronarelaterte dødsfall er meldt inn til Folkehelseinstituttet (FHI) siden pandemien startet.
  • Det er for tiden omikronvarianten av koronaviruset som er den dominerende i Norge.

Kilde: Folkehelseinstituttet

– Jeg får ikke rapportert smittetall lenger. Derfor har jeg ingen oversikt over smittetallene i Narvik. De eneste koronarapportene jeg får er fra sykehjemmene. De har krav om rapportering for å holde oversikt over smitten, forteller Thomas Hultstedt.

Forkjølelse

– Hvordan er smittesituasjonen på sykehjemmene?

– Vi har ett og annet smittetilfelle, men det er ikke noe som bekymrer oss. På generell basis kan jeg si at vi betrakter korona som en vanlig forkjølelse. Det vi vet er at det ofte er mye virus-smitte i tiden rundt skolestart. Sånn har det alltid vært. Mange har vært ute og reist og da blir det gjerne en økning i smittetilfeller på både influensa og korona og andre sykdommer, sier kommuneoverlegen.

Ifølge FHI er det registrert 5.281 koronasmittede i Narvik siden mars 2020. I Evenes er det 238, mens Gratangen har 95 registrerte smittede.

I Nord-Norge er Tromsø på topp med 18.908 smittede. Harstad har 5.313 og Bodø har 10.061.

Dedt at det dør folk med korona, er noe vi må forvente

– Noen dør med influensa og noen dør med korona, sier Hultstedt.

Løsningen er ifølge Hultstedt ganske enkel.

Leve med det

– Når det gjelder korona så er det ikke så mye mer vi kan gjøre enn å lære oss og leve med det. Rådet er uansett og hold deg hjemme hvis du er syk.

Narvik kommune startet opp med fjerde dose koronavaksine til innbyggere over 65 år. De neste ukene vil rundt 600 personer i uken få tilbud om fjerde dose.

– Vi har sendt ut varsel til alle over 65 år som har registrert seg digitalt. Vi vaksinerte rundt 600 personer sist uke, så det vil ta noen uker før alle har fått tilbud, forteller Kari Arntsen ved vaksinasjonskontoret i Narvik kommune.

Neste gruppe som tilbys ny oppfriskningsdose vil være de mellom 18 og 64 år, med underliggende risiko for alvorlig sykdomsforløp.

Onsdag meldte NTB at det totalt har vært nær 4.000 koronadødsfall i Norge

Det siste halvåret har nesten like mange dødd av korona i Norge som de to første årene av pandemien til sammen.

– Økningen skyldes at det har vært mye mer smitte i 2022 enn tidligere i pandemien, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til P4.

16. mars passerte Norge 2.000 koronadødsfall. For to uker siden var antallet 3.890, viser tall fra Folkehelseinstituttet.

– Selv om vaksinene beskytter godt mot å bli alvorlig syk, så er det klart at når flere millioner mennesker blir smittet, så er det også noen som dør, og særlig de aller eldste, sier Nakstad.

De fleste som dør, er over 80 år, og 60 prosent bor på sykehjem.