Slik unngår du å bli et nettroll

NETTROLL: Det er fort gjort å bli et nettroll, selv om du kanskje ikke mente det. Det er også lett å unngå å bli et nettroll. Kjenn på pulsen, sjekk fakta og hold deg til saken, så unngår du trollstatus i kommentarfeltene. Er det ikke så lett for deg? Få deg en god natts søvn.

NETTROLL: Det er fort gjort å bli et nettroll, selv om du kanskje ikke mente det. Det er også lett å unngå å bli et nettroll. Kjenn på pulsen, sjekk fakta og hold deg til saken, så unngår du trollstatus i kommentarfeltene. Er det ikke så lett for deg? Få deg en god natts søvn. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Å styre unna netthets og hatprat er egentlig ganske enkelt. Her er tre enkle huskeregler du kan følge for å unngå at du selv blir et nettroll.

DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.De siste par ukene har hatprat og netthets blitt satt på agendaen over hele landet. Dessverre. Her i nord har vi vært vitne til hvordan motstandere av oppdrett på helt usmakelig vis har godtet seg over at oppdretterne har mistet nær åtte millioner laks til dødsalgen Chrysochromulina. Flere oppdrettere ligger med brukket rygg, og ansatte mister jobben. De verste i kommentarfeltene bruker laksetragedien i en debatt om åpne og lukkede anlegg, og sier næringen bare har seg selv å takke. Ufølsomt og brutalt. Og tungt å lese for dem som vet hvilke ringvirkninger dette får for ansatte og hele lokalsamfunn.

Brutalt har det også vært for Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese, som mandag kveld tok et oppgjør med trusler og sjikane i sosiale medier fra bompengemotstandere som ikke klarer å skille sak fra person. Og tirsdag satte statsminister Erna Solberg i gang aksjonen «Rusken på nett», som har som formål å «rydde opp i søppelet i kommentarfeltene på internett».

Søppelet i kommentarfeltene på internett er de såkalte nettrollene. De som polariserer, rått utnytter enhver mulighet til å skape steile fronter. Og verst av alt: Konfrontert med fakta eller sårede følelser fortsetter de verste å hamre løs. De står på sitt, fortsetter med store bokstaver, stigmatiserende omtale og hatske rop. Sparker når noen ligger nede, vokser på at andre nettroll liker og deler og skriver med enda større bokstaver, enda høyere rop. Heldigvis er det slik at noen av nettrollene senker stemmen og fortsetter i en mer ydmyk tone når de innser at de kanskje har strukket strikken for langt. Noen beklager til og med. Noen, men ikke alle.

For gjengen i gruppen «ikke alle» er det kanskje for sent. Men er du i gruppen «noen», altså en av dem som plutselig får en trang til å beklage noe du har skrevet, er det håp. Et «ekte» troll fra historiefortellingene vet hva som er i ferd med å skje når han ser sola. Treffer solstrålene trollet, forsteines han. Det er like enkelt å få øye på om man er i ferd med å bli et nettroll. Misforstå meg rett: Å delta i debatten er et gode for demokratiet, så jeg ønsker ikke å stoppe deg fra å kommentere. Jeg vil bare dele med deg mine tre enkle huskeregler som kanskje vil hjelpe deg med å unngå å bli et nettroll.

Huskeregel 1: Bruser blodet?

Før du setter deg ned for å skrive, kjenn litt på hjerterytmen. Kjøp deg gjerne en pulsklokke og følg med på pulsslagene dine. Endrer den seg når du leser det du ønsker å kommentere? Endrer den seg når du tenker på hva du har lyst til å skrive? Har du fortsatt hvilepuls? Eller er du langt forbi det en topptrent utøver ville kalt maksimal sone? Er du i tillegg litt varm i kinnene? Her er det en hel rekke signaler som kan hjelpe deg med å forstå at du er i ferd med å bli et nettroll. Har du noen av disse symptomene bør du ta deg en gåtur eller en joggetur, ta en kopp kaffe og tenke på noe annet eller kanskje aller helst få deg en god natts søvn. Når du våkner kan det til og med hende at du ikke føler for å skrive noe som helst lenger, og da kan du i tilfelle hoppe over de to neste huskereglene.

Huskeregel 2: Unngå skråsikkerhet.

Skulle det være sånn at du etter en joggetur, en god kopp kaffe og en god natts søvn likevel skulle ønske å skrive en kommentar, kan denne huskeregelen hjelpe deg til ikke å gå i nettrollfella. Spør deg selv: Er nå det så sikkert? Mange ganger ender man opp som et nettroll fordi man sprer faktafeil og gale beskyldninger, påstander som kan sette saken i feil lys eller i verste fall gå ut over noen. Ofte er slike – la oss kalle de «alternative» – fakta veldig vanskelig å si imot, uansett hvor gale de er. Er det først sagt, er det ofte sant – selv om den som vet bedre motbeviser det aldri så mye. Ditt alternative fakta kan være akkurat det et annet nettroll trenger for å skrive «Ha! Hva var det jeg sa!?!». Og så har du gitt mat til 100 andre nettroll, og fremstår som et selv. Så huskeregel nummer to: Er du ikke 100 prosent sikker, la være å skrive det. Eller finn ut hva som er sant før du skriver noe.

Huskeregel 3: Kommenter saken.

Ett av de sikreste kjennetegnene på et nettroll er at han eller hun angriper personene, og ikke diskuterer saken. Derfor: Kjenn godt etter mens du tenker på hva du skriver: Tenker du aller mest på den som skrev det du er uenig i når du skal kommentere, eller tenker du aller mest på saken du skal kommentere? Er det sistnevnte? Skriv i vei, men kjenn på pulsen (se huskeregel én) og spør deg selv «er nå det så sikkert?» (se huskeregel nummer to) etter hvert som du skriver kommentaren din.

Er det personen du tenker mest på mens du skriver? Logg ut eller slå av mobilen, ta en joggetur eller en god kopp kaffe og få deg en god natts søvn. Kjenn etter hva du føler når du våkner neste morgen, og gjenta stegene i huskereglene én, to og tre før du setter deg ned ved tastaturet igjen.

God nettdebatt!


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken