Butikksjefen på Kiwi Narvikfjellet fikk nylig besøke skole- og vannprosjektene dagligvarekjeden støtter helt sør i Madagaskar. Det ble en uke med mange inntrykk og mye dansing.

– Vilt forskjellig

– Jeg har tenkt mye på livet i Norge og på Madagaskar. Det er så vilt forskjellig at det ikke er mulig å forestille seg før man har sett det selv. Jeg er så glad for å ha fått se et system som fungerer, med utdanning og rent vann til mennesker som virkelig trenger det, sier Miriam Ellingsen.

Bildeserie

Se Miriams reise til Madagaskar i bilder

I forrige uke fikk hun besøke prosjektene KiwiI og Unicef sammen jobber med i et av verdens fattigste land. Det er tolv år siden dagligvarekjeden startet sitt engasjement for Unicef på Madagaskar. Det som begynte med en storslått tiårsfeiring av bleieavtalen, endte med et enormt engasjement for menneskene i den knusktørre Androy-regionen. Her finner vi et av de fattigste områdene i et av verdens ti fattigste land. Mange av dem mangler tilgang til helt grunnleggende tjenester – det som en gang i fremtiden kanskje kan få dem ut av krisa: Utdanning og gode hygieneforhold.

Dette er prosjektet

Helt sør på Madagaskar ligger Androy-regionen – det fattigste området i et av verdens fattigste land. Det er her Kiwi i samarbeid med Unicef siden 2010 blant annet har bygget 20 skoler og en førskole og bidrar i et stort prosjekt for å skaffe befolkningen rent vann. Akkurat denne regionen har ekstra store utfordringer knyttet til fattigdom, klima, utdanning og helse.

– Derfor har Kiwi støttet bygging av skoler og anlegg for rent vann. Jeg sitter igjen med sterke inntrykk og minner jeg aldri vil glemme. På alle stedene vi besøkte, sto barna klare og ga oss en skikkelig velkomst med sang og dans og glede. Det var rørende og utrolig morsomt. Og de var så engasjerte! Det ble mye dansing og sang, forteller Miriam.

Artikkelen fortsetter under bildet

Miriam fikk besøke flere av Kiwi-skolene og lære mer om vannprosjektet i løpet av oppholdet. Hun fikk være med på undervisning, danse, synge og leke med barna og lære mer om hvordan vannsystemene fungerer. På nært hold fikk butikksjefen også se hvor sentral vanntilgangen er i viktige institusjoner, som fødestua og helsestasjonen for underernærte barn som endelig hadde fått sårt tiltrengt rent vann.

Her var Miriam

Artikkelen fortsetter etter kartet

Og, kanskje viktigst av alt, møte menneskene som får nytte av det Kiwi og Unicef har bidratt med i området. Særlig én situasjon på turen gjorde ekstra inntrykk på Miriam.

– Vi fikk et kraftig regnskyll en dag, det første regnet på veldig lenge. Da så vi familier med små barn løpe det de kunne for å få tak i sølevannet som samlet seg i veiene og begynte å drikke det. Det sier litt om hvor desperat mangel de har på vann, og hvor heldige de er, de som nå har fått det. Det finnes fortsatt et enormt behov for rent vann, og vi skal jobbe videre for at flere får tilgang, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet

Det var tidligere i år at butikksjefen i Skistua så på Kiwis intranett at de søkte såkalte Unicef-ambassadører. Miriam søkte, men trodde aldri i livet at hun skulle bli plukket ut.

– Jeg har jobbet her i mange år og har alltid brent for disse prosjektene, men tenkte at det var liten sjanse for å bli plukket ut. Noen uker senere fikk jeg beskjed om at jeg får være med. Det var helt surrealistisk, og da det gikk opp for meg, måtte jeg ringe mamma og samboeren min med en gang. Dette blir en once in a lifetime-opplevelse, forteller Miriam.

– Stolt

Miriam Ellingsen sa før hun reiste at hun er stolt over å ha en arbeidsgiver som engasjerer seg.

– Det at Kiwi har valgt et så stort prosjekt, i et land med så store behov, det blir jeg ordentlig stolt av. Og derfor ville jeg engasjere meg i det på et mer personlig plan også. Jeg håper å få være med på å starte noe nytt, og regner med at jeg kommer hjem igjen full av inntrykk og engasjement som kan løfte saken enda mer, sier Miriam.

Menneskemøtene Miriam opplevde under besøket i Madagaskar, har satt varige spor og motiverer henne om mulig enda mer. Nå er hun klar for å jobbe hardt for å kunne hjelpe barna på Madagaskar i enda større grad.

– Vi har møtt sikkert tusen barn. Alle med ulike drømmer. Jeg håper vi en dag kan se og høre fra noen av de vi har møtt og kanskje få vite at de har nådd drømmene sine. At de har blitt leger eller lærere eller jordmødre. Det håper jeg av hele mitt hjerte.