Narvik har hatt et lavt smittetrykk i sommer sammenlignet med byene rundt oss, men tirsdag ble det meldt om tre nye smittetilfeller.

– To av de tre nye bekreftet smittede som nå sitter i isolasjon er fra samme husstand, sier fungerende smittevernoverlege Sverre Håkon Evju.

Han er ikke overrasket av at det kommer nye smittetilfeller i Narvik.

Åpne grenser

– Det er egentlig som forventet med åpne grenser og folk i bevegelse. Folk har ferie og reiser. Det fører naturlig til flere kontakter og økt smitte, sier han.

Evju tror det vil komme flere tilfeller framover.

– Det er varslet en fjerde smittebølge, så dette er ikke over ennå. Høsten vil vise, sier han.

Stadig flere blir fullvaksinert. Det er imidlertid ikke noen garanti for at man ikke blir smittet eller syk:

– Selv om du er fullvaksinert kan du bli både smittet og syk. Viktig er det derfor og fortsatt ha gode smittevernrutiner. Det vi ser er at det er langt færre som blir alvorlig syke enn da vi ikke hadde vaksine. Men kommunene vil sannsynligvis fortsatt ha nok å gjøre framover, selv om sykehusene avlastes.

– Det at vi har fått fullvaksinert eldre og risikogruppene, gjør at det er mindre risiko for alvorlig sykdom og innleggelser på sykehus, påpeker Evju.

Ikke kontroll

Etter smitten tirsdag er det nå fire nye i smittekarantene. Én person som har vært smittet er ferdig i isolasjon, mens én er ferdig i smittekarantene.

Narvik har dermed seks personer i isolasjon og åtte i smittekarantene.

– Betyr dette at dere har full kontroll på smitten i Narvik?

– Nei, det kan vi ikke si så lenge smittesporingsarbeidet pågår. Vi kan ikke utelukke flere smittetilfeller i kjølvannet av de tilfellene vi fikk i dag. De neste dagene vil gi oss svaret, sier Evju.