Snakk om trosfrihet, Ine!

Av

Hva gjør Norge for å sikre folks rett til frihet over deres egne tanker og tro?

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Akkurat nå foregår det en internasjonal mobilisering for å fri Mubarak Bala, leder for Humanistforbundet i Nigeria. Bala ble arrestert i sitt eget hjem 28. april for å ha fornærmet profeten Mohammed i en Facebook-post. For dette risikerer han nå dødsstraff. Han har i tillegg tidligere blitt innlagt på psykiatrisk avdeling for å være ateist.

Vi er så utrolig heldige å ikke måtte ta hensyn til slike sanksjoner her i Norge, uansett tro eller livssyn. Tros- og tankefriheten står så sterkt til her i landet at det er lett å ta den for gitt. Vi kan tenke og uttrykke akkurat de tankene vi vil. Vi kan be til den guden vi vil. Vi kan gå i det gudshuset vi vil. Vi kan gå helt bort fra religion om vi vil. Vi kan dele de innleggene og bildene vi vil på sosiale medier. Alt uten å være redd for å bli arrestert om vi er for åpne om vår overbevisning.

Det er ikke bare i Nigeria man kan risikere sterke sanksjoner på grunnlag av hvilken tro man har. I 2017 la en gruppe ateister i Malaysia ut et bilde på sosiale medier fra en sosial sammenkomst. For dette fikk de dødstrusler og ministre i regjeringen oppfordret borgere til å jakte dem ned. Afghanistan, Iran og Saudi-Arabia er bare noen eksempler på land hvor du risikerer dødsstraff og blir utfryst om du bytter religion til noe annet enn Islam. Kina setter innbyggere med spesifikke religioner i egne leirer. Indonesia gir opptil seks år med fengsel for å kritisere religion. Til og med i 14 EU-land finnes det lover som hindrer folk i å snakke kritisk om religion.

Alt dette er ting som kan gjøre at innbyggerne i disse landene heller velger å undertrykke sin egen tro og sine egne tanker enn å komme ut som noe annet enn den lokalt aksepterte religionen. Religion og livssyn er for mange en veldig stor del av deres identitet. Å undertrykke en så elementær del av seg selv kan ha stor innvirkning på ens mentale helse.

Som et land hvor tros- og tankefriheten står så sterkt som den gjør, har vi et særegent ansvar om å være et forbilde og kjempe for at også de som er mindre heldige enn oss kan nyte godt av denne elementære menneskerettigheten. Norge må utnytte sine sterke internasjonale forbindelser, og gjøre mer for å sikre tros- og tankefrihet internasjonalt.

Jeg inviterer derfor deg og alle i Narvik til å kjempe for Mubarak Bala, og for alle de andre i verden som ikke kan nyte den samme friheten som oss.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken