Gå til sidens hovedinnhold

Snart kan Forsvaret kreve at du leverer fra deg bilen din

Artikkelen er over 2 år gammel

Et system for å mobilisere sivile ressurser er på tur tilbake – etter 25 år i dvale.

For 25 år siden hadde hver eneste buss, traktor, terrengbil, helikopter og fiskeskøyte sitt eget krigstjenestekort. Ved mobilisering eller krigsutbrudd måtte eieren møte med kjøretøyet, helikopteret eller båten sin på et oppgitt sted. Det var en del av det såkalte totalforsvaret, et begrep som forsvant, men som nå er for fullt på tur tilbake igjen.

Nå innføres nemlig et nytt system for mobilisering av sivile ressurser under krise eller krig. Fra neste år kan Forsvaret varle at de kan rekvirere blant annet bilen, båten eller traktoren din via Altinn, skriver NRK.

Les også

2.000 russiske soldater med nye stridsvogner øver tett opp til norskegrensa

Les også:

Systemet ble gjort kjent under den pågående militærøvelsen på Østlandet.

Det er det samme lovverket, rekvisisjonsloven, som lå bak for 25 år siden som også gjelder nå.

Nils Helle, nestkommanderende i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), sier til NRK at det nye systemet for å rekvirere sivile ressurser vil øke Forsvarets operative evne.

– Vi vil aldri, hvis vi setter hele Forsvaret på krigsfot, kunne ha nok materiell. Så det er svært viktig for oss å kunne skjøte på med sivil kapasitet, sier han til NRK.

Helle sier at Forsvaret også kan rekvirere et sivilt helikopter. Dersom Forsvaret ikke har nok personell til å fly, kan sivilt personell bli brukt. Dette må i så fall vurderes grundig opp mot folkeretten, understreker Helle.

Kommentarer til denne saken