Snøskred utløst i Abisko: – Usedvanlig tidlig

SKRED: Snøskredet har gått på fjellet Nuolja i Abisko.

SKRED: Snøskredet har gått på fjellet Nuolja i Abisko. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Mer enn nok snø allerede til at det kan gå snøskred i fjellet.

DEL

De siste dagers snøfall har gjort at snømengden i fjellet allerede er nok til at det utløses snøskred. Tirsdag konstaterer den svenske snøskredvarslingstjenesten Lavinprognoser at det har gått et snøskred i Abisko. Snøskredet har gått på fjellet Nuolja.

– En bra påminnelse om at det kan gå flakskred i bratt terreng, uansett måned i året, så lenge det finnes nok snø, skriver Lavinprognoser på sin Facebook-side.

Lavinprognoser kan enklest sammenlignes med den norske tjenesten varsom.

Selv om det kan være fristende å prøve skiene på den tidlige snøen, minner svenskene om en mulig fare.

– Tenk på at områdene som samler snø tidlig ofte er identiske med de vi kaller skredterreng. Bratte skråninger i le fra vinden som samler drivsnø for eksempel, melder Lavinprognoser.

Fjällsäkerhetsrådet kaller observasjonen av flakskredet for usedvanlig tidlig. Det nevnes ikke at noen er tatt i skredet, eller savnet.

– Som alltid kan du effektivt anpasse risikoen ved å unngå bratt terreng. Ha det moro i snøen, planlegg nøye og tenk på at sesongen så vidt har begynt, oppfordrer Lavinprognoser.

De ordinære snøskredvarslene i Sverige starter ikke før 1. november. I Norge starter ikke varsom.no med sine ordinære varsler før 1. desember.

TIDLIG: Observasjoner av flaksred i starten av oktober er tidlig.

TIDLIG: Observasjoner av flaksred i starten av oktober er tidlig. Foto:

Artikkeltags