Snøskredfaren synker, men fortsatt er det ikke helt trygt

SNØSKRED: Faren synker i Ofoten. Samtidig må man være bevisst på farene i fjellet. Her fra et snøskred i Fagernesfjellet 1. april i fjor.

SNØSKRED: Faren synker i Ofoten. Samtidig må man være bevisst på farene i fjellet. Her fra et snøskred i Fagernesfjellet 1. april i fjor. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Har gått fra nivå fire til to på to dager.

DEL

Snøskredfaren er i Ofoten i helgen (lørdag og søndag) på nivå to av fem, moderat fare. Det melder varsom.no, Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) nettside for varsling av blant annet snøskredfare.

Senest torsdag var varenivået på hele fire, stor. Fredag gikk det ned til nivå tre, betydelig, før det altså nå er på nivå to. Det samme nivået gjelder for Sør-Troms. Mens det i Indre Troms er vurdert til nivå tre i helgen.

– Lokalt ustabile forhold i høyfjellet. Vær varsom i leheng over mildværsgrensen. Snødekket i lavlandet vil raskt stabilisere seg, heter det på nettstedet om faren i Ofoten.

Har roet seg

I vurderingen påpekes det at snøskredfaren er redusert siden uværet har gitt seg.

– Regnet har trolig gitt snødekket skikkelig juling og det vil være lite spenninger igjen i snødekket under 500–600 meter over havet, melder varsom.

Videre skriver de at snøskredfaren vurderes til nivå 1, liten, i områder under mildværsgrensen.

– Over mildværsgrensen stabiliserer fokksnøflakene seg og blir stadig vanskeligere å løse ut. Litt påfyll av nysnø i høyden ventes ikke å påvirke situasjonen så mye, heter det.

Det svenske Naturvårdsverket har ennå ikke startet opp snøskredvarsel på sitt nettsted Lavinprognoser. Først 17. januar kommer de med farevarsler for blant annet Abisko-/Riksgränsen-fjellene.

Antas omkommet

De savnede i det store snøskredet i Tamokdalen i Balsfjord antas omkommet. Fredag ettermiddag kom det fram at det ikke blir noe videre leting etter de tre finske mennene og den svenske kvinnen i helgen.

– Det finnes ikke holdepunkter for at noen har overlevd i to døgn i denne typen snøras. Det er ikke lenger meningsfylt å lete, sa klinikkoverlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) under en pressekonferanse fredag.

Det dårlige været sørger også for at letingen tidligst blir gjenopptatt mandag.

Artikkeltags