– Naturlig utløste skred kan forekomme der det kommer mest nysnø

SNØSKRED: Fra Haugfjell for to år siden.

SNØSKRED: Fra Haugfjell for to år siden. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Snøskredfaren går som en jojo for tiden.

DEL

Snøskredfaren i Ofoten har ifølge varslene til NVEs (Norges vassdrags- og energidirektorat) side Varsom, variert mye de siste dagene. Tirsdag er den på nivå tre, betydelig fare.

– Generelt ustabile forhold i høyfjellet. Vær svært varsom i områder med fersk fokksnø. Naturlig utløste skred kan forekomme der det kommer mest nysnø, låter varselet.

Snøen må stabiliseres

I beskrivelsen av skredproblemet kommer det fram at det er dårlig binding mellom lag i fokksnøen.

Det frarådes å ferdes i brattere terreng enn 30 grader med fersk fokksnø, til snøen har fått stabilisert seg.

– Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk. Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk, beskriver NVE.

De påpeker at det kan være store lokale forskjeller i hvor fokksnøen legger seg.

Et annet skredproblem er flakskred.

– Unngå ferdsel i skredterreng (løsne og utløpsområder). Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Fjernutløsning er sannsynlig, meldes det.

Lytt og se

Ifølge NVE er det vanskelig å gjenkjenne svake lag i snødekket. Men hører man drønnelyder og/eller ser skytende sprekker er det tydelige tegn. Samtidig presiseres det at fraværet av slike tegn ikke trenger å bety at det er trygt.

For onsdag er varselet for Ofoten justert ned til faregrad to, moderat.

– Onsdag ventes det mindre nedbør og vinden vil noe seg. De ferske fokksnøflakene vil få muligheten til å stabilisere seg, og faren for naturlig utløste skred er vesentlig redusert. Det kan fremdeles være lett for en skiløper å løse ut skred i den nyeste fokksnøen, varsler NVE.

I Sør-Troms gjelder setter de også faregrad tre på tirsdag, og to på onsdag. I Indre Troms er det på nivå tre begge dager.

Skredvante karer i Fjelltjenesten avventer

De 15 ansatte i Statskogs Fjelltjeneste fra Hattfjelldal til Nordreisa er vant til barske forhold, men været den seneste tiden har satt en stopper for lengre turer inn i fjellet. Nå venter på bedre forhold før de klargjør hyttene.

– Vi venter på at værforholdene skal gi oss mulighet til å ta unna viktige oppgaver i fjellet i Nordland og Troms, sier leder av Statskog Fjelltjenesten, Tore Bjørnstad i en pressemelding.

Saken fortsetter under bildet:

Vedforsyning til Somashytta i Troms Foto: Statskog Fjelltjenesten

Vedforsyning til Somashytta i Troms Foto: Statskog Fjelltjenesten

– Vi vil så snart som mulig kartlegge is- og snøforholdene i fjellet. Mange venter på is- og snømeldingene fra Fjelltjenesten, ikke minst utålmodige isfiskere, sier Bjørnstad.

Det er planlagt tre is- og snømeldinger i løpet av vinteren. Den første kommer i uke 4. De øvrige kommer i forbindelse vinter- og påskeferien.

Statskog har 17 utleiehytter og over 50 åpne buer og koier i Nord-Norge. Disse er svært populære blant friluftselskende nordlendinger. I starten av året vil Statskog utføre vedlikehold og sikre vedforsyning til hyttene slik at de står klare til å ta imot gjester.

– De åpne buene er viktige for folk som ferdes i fjellområdene her nord. Ofte kommer uværet brått på og da er det godt å kunne søke ly og kunne fyre opp med tørr ved. Vi vil gjøre vårt beste for at alt er i orden før storinnrykket i vinter, sier Bjørnstad.

Artikkeltags