Frykter skred når varmen kommer: - Skredene kan bli veldig store og nå langt

SKRED: For to uker siden gikk det et sørpeskred fra sørsiden av Pollfjellet. Skredekspert Espen Brattlien forteller at vi kan vente oss flere sørpeskred når varmen kommer. Arkivfoto: Sara Hamnvik

SKRED: For to uker siden gikk det et sørpeskred fra sørsiden av Pollfjellet. Skredekspert Espen Brattlien forteller at vi kan vente oss flere sørpeskred når varmen kommer. Arkivfoto: Sara Hamnvik

Artikkelen er over 3 år gammel

Kombinasjonen høye temperaturer og mye snø gjør skredfaren større.

DEL

Nordlys: Den usedvanlige kalde våren i nord har ført til at snøsmeltingen i fjellet har gått tregt. Det betyr at det i juni måned fremdeles ligger svært mye snø i fjellene - noen steder så mye som flere meter. De store snømengdene, kombinert med den kraftige temperaturstigningen som er ventet de neste dagene, fører til at skredfaren øker.

- Den kalde våren har ført til at snøen er kald og det er fremdeles lagdelt vintersnø i fjellene. Når det plutselig blir veldig varmt og solen skinner døgnet rundt, vil det svekke snødekket og øke faren for skred, sier skredekspert Espen Brattlien.

Vanligvis kan det komme sørpeskred når snøsmeltingen starter, men Brattlien forteller at de også forventer flakskred, som er den vanligste skredtypen på vinteren.

- Når det gjelder sørpeskred, er det skred som inneholder svært mye vann. Skredene kan bli veldig store og nå langt, sier han.

Varmen er utløsende faktor

Den 1. juni avsluttet Norges Vassdrag- og Energidirektorat (NVE) sitt snøskredvarsel. NVE anser snøskred sesongen som så godt som over. Men ettersom det fremdeles er mye snø i Troms, er det flere som utnytter den sene våren til å ta seg en ekstra topptur. Brattlien ber folk være forsiktige når de ferdes i bratte strøk i fjellet.

- Det er varmen som er den utløsende skredfaktoren nå. Det er ikke lett for en skiløper å utløse skredene, og de kommer mer tilfeldig. Likevel må folk tenke seg om. Ikke gå på fjell der solen har stått og stekt hele dagen. Timing er viktig. Forsøk å unngå den varmeste tiden på dagen.

Han anbefaler å bruke appen «Bratt», der man kan se terrenget og bratthetsgrader for hele landet.

- Man kan også laste ned et skredkart på nettsiden til NGI. Og husk på at de aller fleste steder vil man være trygg om man unngår terreng som er slakere enn 30 grader.

Brattlien mener nemlig at det ikke er noe tvil:

- Det vil gå skred når varmen kommer, det er ganske sikkert.

Kan bli flom

Det er imildertid ikke bare fare for snøskred de kommende ukene. All snøsmeltingen kan også føre til flom. I den siste vårflomanalysen skriver Norges Vassdrag- og Energidirektorat:

«Det har vært en del snøsmelting både i sør og nord siden midten av mai, men det er fortsatt mye snø igjen sammenlignet med normalt. Det er dermed fortsatt stor sannsynlighet for stor snøsmelteflom etter pinse i elver fra de snødekte områdene. Dette gjelder spesielt i Nord-Norge, og hvis det blir veldig varmt over flere dager. Nedbør vil også forsterke effekten av snøsmeltingen.».

Hydrolog Inger Karin Engen i NVE fortalte i forrige uke til Nordlys at det vil være nedbørsmengdene som avgjør om det blir storflom eller ikke.

- Bare snøsmelting gir ikke den meste voldsomme flommen, men i kombinasjon med nedbør.  Det verste scenarioet er regn sammen med relativt høye temperaturer. Da er det absolutt potensiale for storflom, ingen tvil om det, sier hun.

Artikkeltags