Gå til sidens hovedinnhold

Snøskredfare i Nord-Norge – varmerekord på Vestlandet

Artikkelen er over 1 år gammel

Både på Helgeland, i Ofoten, Salten og på Svartisen er det meldt om stor fare for snøskred torsdag.

Fokksnø med dårlig binding mellom lagene og våt snø med opphopning av vann på grunn av mildværet gjør at det er utstedt varsel i faregrad fire (rød) og i faregrad tre (oransje) fra Norges vassdrags- og energidirektorat. I tillegg har Meteorologisk institutt utstedt gult farevarsel om mye og sterk vind både i Nordland, Trøndelag, Møre og Romsdal, Agder og i fjellstrøkene i Sør-Norge.

Varmerekord på Vestlandet

På årets andre dag ble det satt to varmerekorder for januar. Først ut var Åndalsnes med 18,6 grader. Kun en time senere kontret Sunndalsøra med 19 grader.

– Når det er så sterk fønvind som nå, blir det spennende å se om vi kan komme enda høyere eller om dette var maks, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt til NTB.

Den forrige januarrekorden har stått siden 1989, da det ble målt 17,9 grader i Tafjord i på Sunnmøre.

Inn over Trøndelag

De rekordmilde luftmassene har også feid over Trøndelag, og torsdag morgen ble det satt ny varmerekord for januar i Trondheim da målestasjonen Voll viste 10,2 grader.

Det er 0,1 grad mer enn den tidligere rekorden fra 1950.

Den nye rekorden på Voll er imidlertid ikke ny varmerekord for januar uansett målestasjon i Trondheim. Den er på 13,5 grader satt ved målestasjonen på Tyholt 10. januar 1971.

Kommentarer til denne saken