Svensk førerkort ugyldig i Norge: – Molboregelverk

MOLBO-REGLER: Sametingspresident Aili Keskitalo (NSR) mener innehavere av svensk førerbevis for snøskuter burde kunne kjøre på norsk side av grensa. Foto: Torgrim Rath Olsen

MOLBO-REGLER: Sametingspresident Aili Keskitalo (NSR) mener innehavere av svensk førerbevis for snøskuter burde kunne kjøre på norsk side av grensa. Foto: Torgrim Rath Olsen Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Sametingpresident Aili Keskitalo (NSR) reagerer på at svensk førerbevis for snøskuter ikke gjelder for kjøring i Norge.

DEL

Svenske bilister kan med loven i hånd kjøre bil på norske veger, men svensk førerbevis for snøskuter gir ingen rettigheter på norsk territorium. Det fremkommer av en redegjørelse fra Vegdirektoratet Nordlys har fått tilgang til.

– Jeg synes på vegne av oss på norsk side at dette er en pinlig sak, sier Keskitalo til Nordlys.

– Ikke på greip

Svenske myndigheter fikk nylig beskjed om at norsk førerkort eller skuterkurs er påkrevd for å kjøre snøskuter i Norge, skriverOđđasat.

- Dette medfører til og med at alle svensker som bedriver grenseoverskridende arbeide, som reingjeting, fjellredning, naturopp-passere, rovdyrsovervåkere og andre ifølge dette ikke har rett til å kjøre i Norge uten å ha det norske snøskuterkortet, sier Per-Olov Wikberg i det svenske Naturvårdsverket til Ođđasat.

– Personer med svenske førerkort kan kjøre på veien, men det svenske førerkortet skal vi ikke godta, det henger ikke på greip i det hele tatt. Og i disse dager når det snakkes så mye om forenkling og forbedring, er dette en sak med unødvendig byråkrati. Vi vet også at det foregår grenseoverskridenede reindrift. Svenske reindriftsutøvere har tillatelse til å drive på norsk side. Jeg synes det er merkelig at den kjøringen som er tillatt på svensk side ikke gjelder på norsk, sier Aili Keskitalo.

Ifølge Ođđasat foregår det samtaler mellom norske og svenske myndigheter om førerkortreglene.

- Lager et problem

Innehavere av svensk førerkort i klassene A, B, C, D og E, samt A1, AM, B1 C1 og D1 har rett til å kjøre i Norge i henhold til EUs førerkortdirektiv. Men fordi snøskuter faller utenom direktivet og den nordiske overrenskomsten for førerkort, gir svensk førerbevis for snøskuter ingen rettigheter i Norge, ifølge Vegdirektoratet.

Nordlys har fredag kveld forsøkt å få kontakt med Samferdselsdepartementet for en kommentar, men våre henvendelser har ikke blitt besvart.

En del svenske reindriftsutøvere har anledning til å drive på norsk side av grensen. Aili Keskitalo kan ikke se at det er noen risiko å la disse eller andre med svensk førerpøve kjøre snøskuter i Norge.

– At de skulle måtte gjenomføre en proforma kjøreopplæring på norsk side synes jeg virker som at man lager et problem ut av noe som kunne foregått veldig smidig, sier Keskitalo.

Hun vil ta saken opp med norske myndigheter om det svenske sametinget ber om det.

– Foreløpig registrerer jeg at det er en mediesak på svensk side. Nå diskuterer vi ofte det nordiske samarbeidet. Jeg kan tenke meg at dette er et godt eksempel på hvordan det ikke bør være. Dette er et molboregelverk, sier Keskitalo.

Artikkeltags