Barna gjennomførte sin egen Rusken-aksjon og sørget for at bygda ser fin ut til 17. mai

Vårdugnad: Tross det ufyselige været var engasjementet stort hos 2. klassingene ved Beisfjord skole da bygda skulle renses for søppel og skrot.

Vårdugnad: Tross det ufyselige været var engasjementet stort hos 2. klassingene ved Beisfjord skole da bygda skulle renses for søppel og skrot. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Mens 1,5 prosent av Norges befolkning gjennomførte en kjempedugnad ved å rydde i strandsonen, tok 100 prosent av elevene på Beisfjord skole et krafttak for å støvsuge hele bygda for søppel i forkant av nasjonaldagen.

DEL

Det har i mange år vært en god tradisjon for at elever og lærere sammen har finkjemmet Beisfjord for vinterens etterlatenskaper når mai, du skjønne milde endelig er et faktum.

Mandag denne uka trosset små og litt større fjordinger slagregn og alt annet enn milde temperaturer, og gjennomførte årets lokale Rusken-aksjon.

Må pynte til Norges bursdag

Kontaktlærer for 2. klasse, Kathrine Karlsen kan fortelle at de i undervisningen har hatt problemet med forsøpling i naturen som tema.

– Alle ungene har fulgt med på blant annet Planetpatruljen på NRK Super som har satt søkelyset på plast i naturen og produsert fem episoder som handler om denne voksende hodepinen.

Det er tydelig at barna har blitt bevisste og at arbeidet har båret frukter. Det manglet verken på kunnskap eller engasjement.

– Vi må pynte så det blir fint til Norge har bursdag, melder Tor ivrig.

Han står klar med hansker og pose, og er kledd for dugnad.

– Det kan ikke ligge søppel rundt omkring over alt når vi skal feire 17. mai.

Miljøbevisste holdninger

Skolen har delt bygda inn i teiger og hver enkelt klasse har ansvaret for at det tildelte området blir plukket rent for boss.

– Gjennom vår egen utgave av Skolerusken samler elevene avfall i og rundt skolen sin og i bygda generelt, og bidrar til et trivelig nærmiljø. Samtidig profileres miljøbevisste holdninger på skolen, forteller Kathrine videre.

– Men dette er ikke noe vi kun setter fokus på når Kong Vinter slipper taket, vi jobber med ansvarlige perspektiver året rundt.

Unge forbilder

– Ja, vi må si fra til de voksne at de ikke må kaste søppel, sier 8-åringen Ingrid strengt.

– Atte jeg har sett store hive fra seg søppel – og liksom late som ingenting. Barna er mye flinkere til ikke å kaste fra seg søppel, vi gjør det i alle fall aldri. Basta!

Klassevenninnen Sofie er helhjertet enig.

– Noen er dumme og kaster metallbokser som dyr kan få i seg og bli syke, og til og med dø.

– Det er forferdelig. Og jeg plukker alltid opp søppel når jeg finner det.

– Vi må også sortere alt vi finner for det er mye som kan gjenvinnes, instruerer den fornuftige 2.-klassingen.

Artikkeltags