Nordmenn tar fri fra kildesortering når de er på hytta: – Miljøet tar ikke påskeferie

SKUFFET: Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge, undrer seg over hvorfor folk ikke sorterer søppel når de er på hytta.

SKUFFET: Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge, undrer seg over hvorfor folk ikke sorterer søppel når de er på hytta. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Minst én av tre nordmenn unngår å sortere søppel.

DEL

Opp mot én million nordmenn befinner seg på hytter og landsteder over hele landet denne påsken, og de tar med seg tonnevis med emballerte matvarer og andre produkter. Det mange av dem ikke gjør er å kildesortere emballasjen står det i en pressemelding.

– Miljøet tar ikke påskeferie, understreker Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

– Jeg er litt skuffet

Nærmere 700 nordmenn ble spurt i en landsdekkende undersøkelse gjennomført av YouGov for Grønt Punkt Norge hvordan de håndterer avfall på hytta eller landsted. Mer enn én av tre innrømmer at de kaster alt i samme pose, uten å gjøre noe forsøk på å kildesortere avfallet først.

– Jeg er litt skuffet over at så mange lar være å kildesortere. Selv om ikke alle hytteområder tilbyr returordning for alle avfallstyper, har stadig flere kommuner innført kildesortering av hytteavfall de siste årene. Kanskje ikke alle hytteeiere har fått det med seg, undrer Røine.

Nesten halvparten av respondentene oppgir at de kildesorterer alt eller deler av avfallet sitt og leverer det i den lokale avfallsordningen. Én av fem tar med deler av avfallet sitt hjem og kildesorterer det der. Røine skulle gjerne sett at disse tallene var høyere.

– Selvsagt skjønner jeg at folk helst ikke vil ha fuktige, illeluktende avfallsposer i bilen på veien hjem. Samtidig er det jo lite lukt forbundet med drikkekartonger og papp-, plast- og metallemballasje, bare du husker å skylle, sier hun.

(Teksten fortsetter under bildet)

KJENNER DU DEG IGJEN?: I undersøkelsen viser det seg også at 12 prosent brenner avfallet sitt, noe som øker risikoen for pipebrann.

KJENNER DU DEG IGJEN?: I undersøkelsen viser det seg også at 12 prosent brenner avfallet sitt, noe som øker risikoen for pipebrann. Foto:

Flere brenner avfallet

Mange har mindre plass på hytta enn hva de har hjemme, og da er det lett at avfallet samler seg opp. Røine anbefaler derfor å lage egne kildesorteringssystemer på hytta.

– Det holder fint med en pose eller eske for hver avfallstype, slik at alle kan kildesortere avfallet fortløpende. Slik spares tid og det blir ryddig og fint på hytta, forklarer Røine.

12 prosent brenner avfallet sitt ifølge undersøkelsen. Det er langt høyere enn tilsvarende målinger på hjemmebane. Røine minner derfor om at brenning av alt annet enn tørr, fin ved gir masse sot, aske og lite varme. Brenning av kartong og annet avfall øker også risikoen for pipebrann.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken