Vil styrke lule-og sørsamisk språk

FORNØYD: Aase Refsnes (SV) er glad for at lule- og sørsamisk språk skal styrkes. Foto: Arkivfoto

FORNØYD: Aase Refsnes (SV) er glad for at lule- og sørsamisk språk skal styrkes. Foto: Arkivfoto

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

– Fylkesrådet er svært fornøyd med at det starter opp en egen grunnskolelærerutdanning i lule- og sørsamisk ved Nord universitet. Dette kan være med å gi disse truede språkene et løft.

Det sier Aase Refsnes (SV), fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse i en pressemelding.

Fylkesråden mener at utdanningen vil møte mangelen på lule- og sørsamiske lærere i grunnskolen, som vil komme om bare få år.

– Hvis det ikke hadde blitt satt gang tiltak nå, hadde vi risikert at de samiske elevene i løpet av få år ikke får den undervisningen de har krav på, sier Refsnes.

Stipendordning

I en årrekke har fylkeskommunen hatt stipendordninger for utdanning i samiske språk for elever på videregående skole og studenter ved høyskole/universitet.

– Nordland fylkeskommune endrer dagens stipendordning til kun å gjelde stipender til studenter på samisk lærerutdanning. Dette gjøres i form av økt stipend til studenter som tar lærerutdanning (opp mot 50.000 kroner årlig per student) mot en bindingstid på tre år i kommunene som har meldt behov, forklarer fylkesråden.

Truede språk

Fylkesmannen i Nordland og kommunene Bodø, Tysfjord, Hamarøy samt Sametinget bidrar også i den meget gunstige stipendordningen for studentene som starter på lærerutdanningen.

– Til sammen vil dette gi et løft for fremtidens samisklærere i lule- og sørsamisk. Ifølge UNESCO er lule- og sørsamisk sterkt truede språk. Det nye studietilbudet kan uten tvil være med å styrke disse, sier Aase Refsnes.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken