Forførende musikk, humor og herlig opera

Musikk i Nordland er først ute med å sprette den musikalske champagnen i kulturhuset fredag. Kvelden starter med visuell mimring i Galleri Ofoten. Her kan du gjenoppleve reisen til Musikk i Nordland gjennom 30 år fortalt med foto, musikk og videoer – før det fortsetter i Teatersalen. Klanglig avsluttes jubileumsåret, og det jomfruelige 2023 innledes, med en slående nyttårsgalla, hovedsakelig klassisk, men også med en moderne tvist. Den vitale og innovative 30-åringen har satt sammen et program som tar publikum med på en reise gjennom Europa med verker av berømtheter som Giacomo Puccini, Camille Saint-Saëns, Léo Delibes, Imre Kálmán, Jules Massenet, Jacques Offenbach og ingen ring, ring, ringere enn Bjørn, Benny, Agnetha og Anni-Frid. Straussdynastiet kommer vi heller ikke utenom. Bare for å nevne noen.

Den bergenske sangeren og skuespilleren Elisabeth Moberg, kjent blant annet fra sang- og komediegruppen Kvinner på randen, dukker opp som gjesteartist og det samme gjør narvikingen Nina Gravrok. Den fantastiske sopranen og solisten ved Den Norske Opera trenger neppe noen nærmere presentasjon. I tillegg ryktes det om et fantastisk visuelt show. Og et ensemble som sies å krible i fingrene.


Same procedure as every year, James

Lørdag tar LKAB musikkorps, Sangvirkelaget og solister over stafettpinnen og spiller året inn med sin tradisjonsrike nyttårskonsert – en konsert som har en helt spesiell posisjon i folks kulturelle bevissthet, og som man helst ikke vil gå glipp av. Det er noe med det kjente og kjære, «the same procedure as every year, James.» Musikerne i «Bolagsmusikken», har finslipt pusteteknikken og instrumenthåndteringen og er klare for å servere en sjangeroverskridende musikalsk meny i Narvik kirke. Alt som vanlig.

Av hva vi vet, så sprettes korken med «Champagnegaloppen» av «Nordens Strauss, Hans Christian Lumbye og avsluttes med den første marsjen i Edward Elgars verk «Pomp and Circumstance». Og mellom der en masse spennende og fengende som «Morceau Symphonique» av Franske Félix-Alexandre Guilmant med Petter Andersen som solist, Kari Bremnes’ «Sangen om fyret ved Tornehamn» der Beate Klubnes tar ansvaret for vokalen, musikk av Carl Nielsen, Mari Boine, Dmitrij Sjostakovitsj og Anne Grete Preus. Og selvsagt kan vi glede oss til det mektige «Slavekoret» fra operaen «Nabucco» av Giuseppe Verdi, en god dose Cavalleria Rusticana og sluttkoret fra Mozarts folkelige «Tryllefløyten» – der det synges «Det sterke har seiret, det onde ga tapt mot alt det som visdom og skjønnhet har skapt.» Og det er jo ganske passende, hva? Jurgita Juozuniene og Frode Sollie holder i taktstokken(e) og konsertens faste konferansier og mester i anekdoter og distraksjoner, Jan Erik Teigen, binder det hele sammen.

Usminket og ekte

I kulturhuset lørdag byttes kunstmusikk ut med standup. En av veteranene på den norske standupscenen med over tjue års fartstid i humorfaget, Christer Torjussen, står på scenen med et flunkende nytt show, «MidtlivsChrister». en festlig berg-og-dal-bane av et standupshow fylt med morsomme betraktninger, observasjoner og fiffige skråblikk. Om Torjussen har Fremover tidligere skrevet: «Fullt hus og full fest. En festlig og treffsikker Christer Torjussen visste nøyaktig hvilke knapper han skulle trykke på for å få med seg publikum.» Komikeren, tidligere blitzer, nå passert 50 og med et både nært og fjernt forhold til Nord-Norge, har mottatt både Komiprisen og andre utmerkelser for sine ærlige og selvironiske opptredener, hvor han ikke er redd for å by på seg selv og rette skytset mot sine egne svakheter. Noe de aller fleste kan relatere seg til å kjenne seg igjen i.

Gir full gass

Bandet Topcoat fra Harstad har enda lengre tid på veien en Torjussen. Tett på 40 år har de skapt god stemning på diverse uteplasser, og nå plugger de inn på Rallar´n pub og kro. Både fredag og lørdag gir de full gass med ferske hits og gamle klassikere.

På Malmen snurrer DJ Mister D skiver.

Fullstendig unyttig

Det følgende har absolutt ikke noe med saken(e) å gjøre, men pytt sann. Litt tilsynelatende unyttig kunnskap skader ikke. 13. januar 1968 holdt Johnny Cash to konserter i Folsom State Prison i California, konserter som ble til albumet «At Folsom Prison». Og mannen i sort fikk totalt endret sin status fra å være en frynsete countrysanger med hang til drikk og dop til en ledende skikkelse i amerikansk musikk og folklore. 14. januar 1969 ble Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters, Them Crooked Vultures) født og på samme dato i 1973 senket Paul Gadd sitt gamle alter ego, Paul Raven, i form av sceneklær, fotografier og lydbånd, ned i mudderet på bunn av Themsen. Og oppsto som Gary Glitter.