På en kontroll ved Trollvann kom veivesenet over én god og én dårlig løsning på blodvann

Sjåføren til venstre fikk bruksforbud. Sjåføren til høyre får skryt.

Sjåføren til venstre fikk bruksforbud. Sjåføren til høyre får skryt. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Statens vegvesens utekontroll for Midtre Hålogaland hadde en kontroll på E10 ved Trollvann brøytestasjon tirsdag.

Fokuset var på fisketransport, både med tanke på kjøre- og hviletid, og avrenning.

– Et bruksforbud på grunn av avrenning av fiskevann, men også gode eksempler på hvordan dette enkelt kan løses, opplyser Statens vegvesens utekontroll.

Noe så enkelt som en beholder for å samle opp væske fra fisk og is som tiner under transport.

Denne vinteren har det vært flere tilfeller hvor frossen fisk har blitt transport på måter som har ført til reaksjoner fra både publikum, Statens vegvesen og politiet.

Statens vegvesen avdekket ingen brudd på kjøre- og hviletid under kontrollen.

Blodvann

– Ordningen den ene av sjåføren hadde var en liten plasttanke festet til hengeren, som avrenningen kunne samle seg i.

Det forklarer avdelingsdirektør for trafikant og kjøretøy i region nord i Statens vegvesen, Jørn Simonsen. Tanken kan enkelt tømmes når sjåføren kommer til et passende sted.

– Skapdørene på hengerne som trailere kjører med er aldri 100 prosent tett, i hvert fall ikke for væske og vann. De kan være tilstrekkelig tette for støv og slikt, men vann kommer ut uansett. Fisken fraktes fersk, og noen ganger med is som gjør at fisken holder seg tilnærmet fersk, men ikke frossen, sier Simonsen.

Saken fortsetter under bildet:

Foto:

Når denne isen smelter blir det blodvann, som altså noen vogntog ikke har et system for å fange opp – men det havner rett i veibanen. Jørn Simonsen er tydelig på at Statens vegvesen har nulltoleranse når de kommer over tilfeller med avrenning.

– Bruksforbud. De får ikke lov til å kjøre videre før sjåføren har ordnet opp slik at avrenningen enten samles opp, eller at avrenningen har avsluttet. I verste fall snakker vi om å vente all isen fisken ligger i har tinet, sier Jørn Simonsen.

Nulltoleranse

– Det kan ta lang tid, men vi har nulltoleranse på dette. Både med tanke på trafikksikkerhet og miljøet. Dette er snakk om annen manns eiendom som tilgrises, det være snakk om privat eller offentlig, sier Simonsen.

Avdelingsdirektøren forventer at problemet bare blir å øke i omfang i tiden som kommer. Vinteren er nemlig snart over.

Saken fortsetter under bildet:

 

– I den kalde årstiden kan det føre til glatte veipartier når vannet renner ut og fryser til. Nå går vi mot mai og juni, og uten å gå inn på fagfeltet til mattilsynet, så vil jeg si det er bekymringsfullt at blodvann fra fisk renner ut i varmen, sier Jørn Simonsen.

– Jeg må si det er kjempeflott å se de sjåførene som ordner dette problemet på en flott måte, med en større eller liten tank som samler vannet opp. Desto mer bekymringsfullt og beklagelig er det å se de som lar det renne rett ut i veibanen uten å bry seg, sier Jørn Simonsen.

Artikkeltags