Det har vært gående i tre og et halvt år. Arbeidet med den nye 420 kilovoltsledningen fra Ofoten til Balsfjord. Torsdag ble den endelig satt i drift. Det melder Statnett i en pressemelding.

– Med det er tidligere flaksehals ved Ofoten fjernet og forsyningen av strøm betydelig forbedret fra nord i Nordland, inn til Troms og hele veien til Øst-Finnmark, skriver Statnett ved kommunikasjonssjef Berit Erdal.

Dyrt

Kostnadene på det store prosjektet er estimert til et sted mellom 3 og 3,7 milliarder kroner.

– Balsfjord er sentralnettspunktet hvor Tromsø by mates fra – på 420 kV og over på 132 kV nett. Statnett har nå to 420 kV kraftledninger fram til Balsfjord, og dermed betydelig bedret kapasitet, opplyser Statnett.

Det er strukket totalt 150 kilometer med kraftledning, fordelt på cirka 450 master og fire transformatorstasjoner.

– Det har ikke vært større skader, hverken på mennesker eller miljø knyttet til byggingen, og det er vi svært godt fornøyd med, sier konserndirektør for Bygg&Anlegg Elisabeth Vike Vardheim.

Ikke helt ferdig

De to italienske entreprenørene Consorzio Italia 2000 og Rebaioli har bygget ledningen. I tillegg har Nettpartner fundamentert mastepunkt. BAAS, Visinor og Fjellbygg har vært underentreprenører. ABB, Siemens, Aktør som bygger, Laksaa, Jacobsen Elektro, Storegga Entreprenør med flere har også bidratt på stasjonsiden.

Saken fortsetter under bildet:

 

Til tross for at den nye kratftledningen er satt i drift er ikke hele arbeidet ferdig. Blant annet ved Ofoten stasjon. Der skal en 132 kilovoltslinje fra Fossmoen til Straumsmo rives, da den er overflødig. Arbeidet med dette vil foregå ut dette året og i deler av det neste.

– Nå som vinteren står for dør, med høyere forbruk og krav til overføringskapasitet nordover, er det svært gledelig med denne strekningen ferdigstilt. Flaskehalsen vi har hatt tidligere, ved Ofoten, er nå historie, avslutter Vardheim.

Les også: