Nå har Statskog fått seg egen «rypedoktor»

DOKTOR: Fagsjef Jo Inge Breisjøberget i Statskog har tatt doktorgrad i rypeforvaltning ved Høgskolen i Innlandet. Foto: Trond Gunnar Skillingstad/Statskog

DOKTOR: Fagsjef Jo Inge Breisjøberget i Statskog har tatt doktorgrad i rypeforvaltning ved Høgskolen i Innlandet. Foto: Trond Gunnar Skillingstad/Statskog

Artikkelen er over 2 år gammel

Økt kompetanse skal komme jegerne til gode.

DEL

Landets første doktorgrad i rypeforvaltning er tatt av fagsjef Jo Inge Breisjøberget i Statskog. Doktorgraden ble tatt ved Høgskolen i Innlandet.

Statskog melder selv at det kan danne grunnlaget for flere eksperiment knyttet til rypejakt.

– Velvillige jegere som rapporter fra jakta, milevis med takseringslinjer og store forvaltningsområder har dannet grunnlaget for unike analyser i doktorgradsarbeidet. Målet er at funnene kan forbedre den framtidige rypeforvaltningen i Norge, skriver Statskog i en pressemelding.

Allerede har de justert forvaltningen på grunnlag av doktorgradsforskningen.

– Sju av ti jegere skyter ikke ei eneste rype i løpet av en jaktdag. Tre av ti jegere får fangst i løpet av jaktdagen, men det stopper som regel med ei rype, skriver Statskog.

– Forsvinnende få skyter mer enn to ryper i løpet av en jaktdag, selv om kvotene har tillatt det. Å styre antallet som jakter i et terreng er det mest treffsikre reguleringstiltaket vi kan bruke der vi lokalt har en for lav kyllingproduksjon, sier fagsjef for jakt og fiske i Statskog, Jo Inge Breisjøberget.

Les også:

Veileder gjennom hele doktorgradsløpet har vært professor Torstein Storaas ved Høgskolen i Innlandet.

Han er fornøyd med sammenknytningen av teori og praksis.

– Statskog kan lage et eksperimentelt rypejaktsystem hvor ulike forvaltningsgrep kan testes ut i ulike jaktfelt. Det vil gi ny kunnskap samtidig som man forvalter og jakter. Det er viktig å beholde de store offentlige eiendommene som tar kostnaden ved å utvikle topp fagkunnskap og kan prøve ut forvaltningsgrep i stor målestokk, sier Storaas.

Artikkeltags