Mye rein, trygg is, skredfare og godt skiføre beskriver påskefjellet

MYE REIN: På grunn av svært mye snø og fastlåste reinbeiter har svanske samer sluppet reinen løs på fjellet. Illustrasjonsfoto: Odd-Georg H. Benjaminsen

MYE REIN: På grunn av svært mye snø og fastlåste reinbeiter har svanske samer sluppet reinen løs på fjellet. Illustrasjonsfoto: Odd-Georg H. Benjaminsen

Artikkelen er over 2 år gammel

I Ofoten og Sør-Troms har det kommet mellom 15 og 45 centimeter snø den siste tiden som gir silkeføre på fjellet og i skogen.

DEL

– Snøen som har kommet siste uka, var etterlengtet og redder påskeføret i Indre Ofoten, sier Arild Bondestad i Fjelltjenesten.

Men man skal være oppmerksom på at det kan være stein og is under nysnøen, i tillegg til at skiføret i fjellbjørkeskogen kan være djuprent, skriver Statskog i en pressemelding.

Mye kaldvær og lite snø tidligere i vinter har også ført til trygge og gode isforhold, også i lavereliggende områder. Det er lite overvann på vannene, og flotte forhold for isfiske.

(Teksten fortsetter under bildet)

ISVARSEL FOR NORDLAND: Det er trygge og gode isforhold, også i lavereliggende områder. Kanskje prøve fiskelykken?

ISVARSEL FOR NORDLAND: Det er trygge og gode isforhold, også i lavereliggende områder. Kanskje prøve fiskelykken? Foto:

Godt skiføre gjør at flere gjerne tar turen ut på ski, men Fjelltjenesten advarer folk om snøskredfaren.

– Underlaget under nysnøen er imidlertid hardt og grovkornet og kan skape skredfare i utsatte terrengtype, avhengig av lokale vær- og vindforhold, opplyser de.

På indre strøk i Ofoten er det for tiden mye beitende rein. Dette skyldes at tilgrensende, svenske samebyer har sluppet reinen til fjells på grunn av svært mye snø og fastlåste reinbeiter nede i skogen, på svensk side. Fjelltjenesten oppfordrer derfor alle som skal ferdes i fjellet til å ta spesielt hensyn til dette.

Artikkeltags