Statusløft for yrkesfagene

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.For noen dager siden skrev lærlingen Josefine Habberstad et innlegg med følgende budskap: "Jeg håper at vi som går yrkesfag kan få den anerkjennelsen vi fortjener." Akkurat det tror vi mange er hjertens enig med henne i. Ikke minst i NHO og våre landsforeninger.

Vi som representerer norske bedrifter, vet at Norge stopper uten fagarbeiderne. I NHOs kompetansebarometer svarer 52 prosent av medlemmene våre at de har behov for kompetanse innen håndverksfag de neste fem årene, for å sikre fremtidige arbeidsplasser og verdiskaping. NHOs medlemsbedrifter vil stå med åpne armer for å ønske dere velkommen!

Når landet nå skal få hjulene i gang igjen etter koronakrisen, må vi ikke sette oss i en situasjon hvor vi mangler gode fagarbeidere. Vi trenger dyktige fagarbeidere for å få til det omstillingsdyktige arbeidslivet som skal ta oss gjennom det grønne skiftet. Det er også slik at de som har valgt å ta en praktisk utdannelse besitter en unik og ettertraktet kompetanse. Dere skjønner hvordan ting fungerer ute i bedriftene og dere kjenner arbeidslivet i praksis. Det har dere lært, blant annet gjennom utdannelsen deres.

Å fremheve fag- og yrkesopplæringen krever at vi får til et mer fleksibelt utdanningssystem enn i dag. Det er likevel positivt at utdanningssystemet har åpnet opp for at et fagbrev kan være en inngang til videre utdanning. Dette bidrar til at fag- og yrkesopplæringen er et fremtidsrettet utdanningsvalg. For vi vil alle trenge kompetanspåfyll gjennom et langt yrkesløp. Å forstå viktigheten av fagopplæringen handler like mye om å få til en holdningsendring ved å heve folks kunnskap om fag- og yrkesopplæringen. Og her har karriereveiledningen en viktig rolle i å informere om hvilke muligheter man får hvis man velger fag- og yrkesopplæring, både med tanke på jobb og videre utdanning.

Så ja, lærlinger fortjener virkelig et statusløft. Dette jobber vi i NHO-fellesskapet i Nordland med hver eneste dag, på vegne av dere og våre over 1700 medlemsbedrifter.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags