- For mange velger å ta nødutgangen fra livet

Bidro: Judith Reinvik (t.v.), Odd Eidner og Aslaug Bartholsen bidro alle på «Levedagen» i Steigen. Reinviks sønn begikk for 17 år siden selvmord . – Jeg har fått mye og god hjelp, men det som skjedde vil alltid være helt meningsløst, sa hun på møtet. Foto: Øyvind A. Olsen

Bidro: Judith Reinvik (t.v.), Odd Eidner og Aslaug Bartholsen bidro alle på «Levedagen» i Steigen. Reinviks sønn begikk for 17 år siden selvmord . – Jeg har fått mye og god hjelp, men det som skjedde vil alltid være helt meningsløst, sa hun på møtet. Foto: Øyvind A. Olsen

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

– Det er for mange i Steigen som har valgt nødutgangen og tatt sitt eget liv.

Det sa prest og leder for foreningen LEVE i Nordland, Odd Eidner, da Steigen Frivillighetssentral tirsdag inviterte til «Levedag» i den spilitter nye kultursalen i Leinesfjord.

Der viste unge dansere innledningsvis at det både lever og gror i kulturlivet i Steigen.

Samtidig er det en kjensgjerning at det opp gjennom årene er mange i kommunen som har valgt «nødutgangen». Derfor ble det andre lokallaget til LEVE Nordland etablert i Steigen i forkant av møtet.

– Det ble gjort fordi vi ikke har flere å miste, forklarte Eidner til de mange som deltok på møtet.

LEVE er en landsdekkende, livssynsnøytral organisasjon som støtter etterlatte og berørte i forbindelse med selvmord.

LEVE jobber også med forebygging av selvmord gjennom åpenhet, opplysningsvirksomhet og politisk arbeid.

Eidner mente at innslaget til de unge danserne vitnet om både livsglede og omsorg.

Utrolig tungt

– Folk i Steigen tar vare på hverandre. Det er mye livskvalitet ved å bo her. Likevel er ikke alle dager like og noen dager er tyngre enn andre. Noen dager kan man til og med synes at livet er et par nummer for stort og da kan det være fristende å bruke nødutgangen som det er å ta sitt eget liv. Det er like tragisk hver eneste gang og noen man ikke unner noen å oppleve. Sorgen etter selvmord er utrolig tung og vanskelig, sa Eidner.

Han berømmet at en gruppe steigværinger har tatt grep i forhold til problematikken.

– Derfor har vi i dag, og etter et langt forarbeide i dag stiftet foreningen LEVE i Steigen. LEVE-familien er en stor familie. Hvert år er det over 500 mennesker i Norge som tar sitt eget liv. Hver av disse har mange etterlatte rundt seg, sa Eidner.

Ingen oppskrifter

På møtet fortalte Judith Reinvik fra Bodø den dypt tragiske historien om da sønnen hennes tok livet sitt for 17 år siden og om hvordan hun senere har prøvd å takle livet.

– Det finnes ingen oppskrift på hvordan man skal gå videre etter en slik tragisk opplevelse. I løpet av en måned gikk jeg fra å være psykiatrisk sykepleier til å bli pasient på Modum bad, fortalte hun.

Har nullvisjon

Aslaug Bartholsen er valgt som leder for interimsstyret til LEVE Steigen.

– Livet består både av motbakker, rette veier og nedoverbakker. Motbakkene kan av og til bli veldig vanskelige. Da er det viktig å være åpen og finne folk som man har tillit til og kan prate med, sa hun på møtet.

LEVE Steigen har en nullvisjon i forhold til selvmord.

– Derfor vil vi blant annet arbeide med forebygging rettet mot barn og ungdom, sa Bartholsen til Avisa Nordland.

LEVE Steigen vil dessuten om kort tid opprette sorggrupper for barn mellom åtte og 12 år, ungdom mellom 13 og 18, samt for voksne.

Artikkeltags