Avisa Nordland: I år kom det inn totalt 590 nominasjoner, fordelt på 100 ulike navn, da juryen ba om hjelp til å finne gode kandidater til hedersprisen Årets Nordlending.

Ti kandidater ble offentliggjort 20. november – og siden har stemmene strømmet inn. Til nå har det kommet inn over 6600 stemmer fra folk.

Du kan stemme på din favoritt nederst i saken.

Og nå nærmer fristen for å stemme seg. Fristen er satt til 9. desember kl. 10.00. Deretter vil juryen gå i gang med den avsluttende fasen der en vinner skal kåres.

- Det har vært godt engasjement rundt denne utdelingen så langt, og vi i juryen gleder oss til å lese hvordan folk har begrunnet sine stemmer. Disse blir vektlagt når vi skal kåre en vinner, sier Markus Rask Jensen, konstituert sjefredaktør i Avisa Nordland.

Eivind Undrum Jacobsen i NRK Nordland, Mariann Meby i Bodø Energi og fylkesordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen utgjør resten av juryen.

Vinneren av Årets Nordlending 2020 offentliggjøres noen dager før jul. Overrekkelsen av prisen vil streames direkte på nettsidene til Avisa Nordland og NRK Nordland.

Vi har samlet noen av begrunnelsene som har kommet inn på de ulike kandidatene:

Dina Sætre og Henning Holand, Steigen

 • To flotte folk som bidrar til å inspirere norske unge bønder. Samtidig har de, som mange andre bedrifter gjort så mye for en liten plass som Steigen. De er begge hardtarbeidende og fortjener å bli sett og hørt av flere.
 • Har stor respekt for at de tør å satse på dette. Dessuten har de verdens beste småmandel. Himmelhøyt over disse franske som ikke smaker noen ting.
 • Synes virkelig disse fortjener å vinne, for sin innsats med å forhindre matsvinn. De gjør også en veldig god jobb for folkene der de bor med husken i åkeren.

Marlene Sæthre, Moskenes

 • Nyhetsbildet i 2020 har vært preget av det amerikanske valget (og et visst virus da), og den ekstreme polariseringen mellom de ulike leirene. Dessverre finnes det også enkelte debatter i vårt eget land som preges mer av stammekultur enn dialog, og det tristeste eksempelet på dette i år har vært enkelte kommuners boikott av TV-aksjonen. Vi trenger flere folkevalgte som hører på sunn fornuft og sin egen samvittighet, og vi trenger færre som følger partilinja blindt. Det krever mot, og det har Sæthre bevist at hun har massevis av!
 • Fordi hun viser at man må tørre å innrømme feil, også i lokalpolitikken. Hun er en bra stemme og et godt forbilde for mange!
 • Det å angre seg og endre mening, og atpåtil stå offentlig frem med det, er en egenskap vi sjeldent ser noe til - og kanskje spesielt ikke hos politikere. Veldig relevant i vår tid, en tid hvor man på hver sin side av et argument bare graver seg dypere og dypere ned i hver sin skyttergrav.

Morten Thoresen, Bodø

 • God ambassadør for bodøbyen, snakker alltid varmt om Bodø og bryteklubben, bare spør ordfører Ida. Og Morten viser det er mulig å nå langt selv med små forhold rundt seg!
 • Dette er den største enkeltmannsprestasjonen i idretts-Bodø! Morten har kjempet seg og sloss for dette, ofret blod, svette og tenner. I tillegg viser han en enorm entusiasme for sin lokale klubb og stiller opp som rollemodell og heiagjeng for alle som kommer etter han i Bodø Bryteklubb.
 • Morten er en ung mann som viser oss alle her oppe i nord, at hardt arbeid og positiv innstilling gir deg muligheter som ikke ville ha kommet om man bare sitter på ræva. Blir veldig inspirert av alle kandidatene, men i år føler jeg det var Morten sin tur.

Kitty Vassdal, Vefsn

 • Kitty Vassdal har gjort en fantastisk jobb ved å vise åpenhet rundt ett vanskelig tema som selvmord. Hun viser med enorm styrke hvordan man kan klare å se de godene tingene i livet, selv om man opplever forferdelige ting på veien.
 • Fordi hun har satt fokus på et stort, vanskelig tema. Jobber for å få folk til å se hverandre, ta vare på hverandre, og tørre å snakke om de vanskeligste tingene i livet. Hun jobber virkelig, bokstavelig talt for livet til ALLE!
 • Kitty har fått satt fokus på et ennå, dessverre, tabubelagt tema. Det krever styrke, både fysisk og ikke minst psykisk for å gjennomføre det hun har gjort!

Sonja Djønne og Thoralf Lian, Rana

 • Jeg synes de tar opp et viktig tema som er tabu å snakke om. De bidrar til åpenhet om det å være alvorlig syk og ønsket om å dø. Jeg tror at ved å belyse saken, kan det bli enklere for den det gjelder, samt nærmeste pårørende, før, under og etter et slikt valg.
 • For å ha stått fram med spørsmålet om assistert selvmord. Utrolig sterkt gjort av dem, da de har sin egen sorg å jobbe med. Man skal liksom ikke overleve sine egne barn, og iallfall slippe å hjelpe dem ut av livet. Det de har gått gjennom er bare helt utenkelig og ubeskrivelig vondt.
 • Flotte folk som turte å være åpen om beslutningen som som sønnen gjorde. I tillegg måtte de "vente" ganske lenge før de de reiste til Sveits og det må ha vært en stor påkjenning.

Håvard Jansen, Saltdal

 • Han gjør en viktig jobb, han forlater familie og jobb på kort varsel for å bistå. Det er viktig å verdsette de som virkelig gjør en innsats for andre, som betyr noe, en klapp er ikke nok..
 • Håvard er en som setter alle andre sine liv og helse foran sitt eget..en utrolig innsats i Italia for Covid-19 rammede... Han har et stort, stort hjerte.
 • En som har saket sin tid med familie og venner for å bekjempe en pandemi bør vinne en slik pris.

Tone og Roger Rustad, Narvik

 • Så flott at det nå finnes et verdig alternativ i forbindelse med begravelser i Bjerkvik. Hatten av for Tone og Roger som har brukt tapet av sin datter til å jobbe for at andre skal slippe å oppleve det de gjorde.
 • Jeg er selv fra Bjerkvik og kjente datteren deres. Jeg har nå bodd sørafor i 5 år men følger fortsatt godt med på hva som skjer i hjembygda. Tone og Roger er verdens beste personer som tar imot alle med åpne armer. Dem startet ett minnefond for Susanne etter hennes bortgang. Det var en bygd som ble snudd helt opp ned der samtlige var sterkt berørt av hva som skjedde. Men Tone og Roger inviterte likevel alle som en til å ta turen innom og hilse på. Selvom ungdommen ikke hadde Susanne og besøke så ønsket dem fortsatt all ungdommen i huset sitt. Ingen skulle være alene eller sitte inne med noe dem ønsket og si. Tone og Roger er to ekstremt gode eksempler på en dugnadsånd som man ikke finner noen steder. Bjerkvik i seg selv er det dugnad som får ting gjort. Disse to går foran som to ekstremt gode eksempler på dette. Dem fortjener dette absolutt mer enn noen andre. De er virkelig to gode mennesker som har vært igjennom noe ingen skal ønske de opplever igjennom livet.
 • Tone og Roger er de mest fantastiske menneskene jeg har møtt. Har ikke ord som kan beskrive hvor genuint god og omtenksom de er mot absolutt alle de møter. Bårehuset ble utrolig fint!

Simon Myrvang, Meløy

 • Simon har bidratt til en sak som handler om liv eller død, og har forsikret ikke bare ett, men fire liv! I denne situasjonen krever mot, vilje og rask handling. Det er heltemodig og imponerende av en 14-åring!
 • Jeg synes at Simon Myrvang burde vinne fordi det var veldig tøft og bra gjort av han å berge livene til dem andre ungdommene. Han var veldig flink å holde hodet kalt selv om storebroren hans holdt på å drukne.
 • Synes Simon bør hedres for sitt mot i en situasjon hvor mange ville fått panikk. Han bør hedres for å ha berget fire unge liv.

Sandra Lyng, Vefsn

 • Gullegod sangfugl, barnebokforfatter, beholder nordnorsken og tar nå i voksen alder uredd opp viktige temaer! Har vært åpenhjertig om egne problemer og er en flott ambassadør for barn, unge OG voksne!
 • Mer åpenhet og fokus på mental helse burde komme mer frem! For altfor mange er det fortsatt tabu og man føler seg stemplet! Derfor all ære, ros og applaus til Sandra som åpent forteller sin historie.. Derfor får hun min stemme!
 • Hun står på og gir seg ikke. Hun er åpen og viser hvordan verden virkelig er og sett familien sin først og prater åpent om sin helse noe som gjør det lettere for andre og prate om det.

Bodø/Glimt, Bodø

 • Større idrettsprestasjon enn ett seriegull finnes vel ikke i Norge! En ambassadør og brobygger i Nord Norge! Ett lyspunkt i en tøff tid for alle!
 • I disse triste koronatider, har de kjempet og stått på, de har vært sola vår i den grå tiden. Utrolig hva de har fått til, vi skulle gjerne alle vært der og heiet dem frem. De fortjener virkelig å få masse heder og ære fra folket!
 • Vi elsker Bodø/Glimt og vi elsker det vi har ser! De har skrevet historie og gjort ALLE nordlendinger stolte. I et år hvor det iblant har vært lite å glede seg over, har vi alltid kunnet se frem til at disse guttene har redusert det øvrige fotball-Norge til statister. Aldri har vel heller et vinnerlag hatt bredere støtte fra resten av landet. Førr evig!