Stikk i strid med spådommene steg boligprisene med 0,5 prosent nominelt i april, den første hele måneden med koronatiltak, viser tall fra Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,2 prosent. Dette er andre måned på rad med nedgang, viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.no.

April er normalt en av de sterkeste månedene, men det var knyttet stor spenning til prisutviklingen som følge av koronaepidemien.

Selv om markedet er blitt påvirket av utbruddet, er det stort sett bare Østlandet som har hatt en svakere prisutvikling enn det som er vanlig for april, ifølge administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

– I landet ellers er utviklingen mer eller mindre som normalt for måneden, og både prisutviklingen og transaksjonsvolumet er mer positiv enn mange forventet, sier Lauridsen.

Forventer nedgang

Prisveksten de siste tolv månedene er 1,2 prosent.

– Vi venter en nedgang i tolvmånedersveksten framover, sier Lauridsen.

Forrige måned ble det solgt 7.038 boliger, som er 10,3 prosent færre enn i samme måned i 2019. Det ble lagt ut 8.523 boliger for salg, noe som er 1,5 prosent færre enn i april 2019.

– Det ble både solgt og lagt ut færre boliger i april i år enn i fjor. Men samlet for årets tre første måneder er transaksjonsvolumet fortsatt høyt sammenlignet med tidligere år, sier Lauridsen.

Sterkest i Bodø, svakest i Oslo

Sesongkorrigert var det sterkest prisutvikling i Bodø med Fauske, med en oppgang på 0,6 prosent. Oslo hadde den svakeste sesongkorrigerte prisutviklingen med en nedgang på 1 prosent.

Norges Eiendomsmeglerforbund er optimistisk til utviklingen i boligmarkedet.

– Vår erfaring med tidligere kriser tilsier at boligmarkedet vil tåle koronakrisen relativt godt, sier administrerende direktør Carl O. Geving.

Markedet har hentet seg inn og fungerer nå mer eller mindre som før, og det er blitt flere førstegangskjøpere og færre småinvestorer i markedet, ifølge Geving.

– Førstegangskjøpere er mindre bekymret for kortsiktige endringer i markedet, og terskelen til markedet er lavere når prisene flater ut, sier han.

Spådde nedgang

Oppgangen er i strid med det analytikere spådde på forhånd. Analytikere i både DNB og Nordea ventet en nedgang iapril. Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets viste i sin morgenrapport til at boligprisene falt i mars.

– Vi har neppe sett bunnen ennå, og boligprisene har trolig falt ytterligere i april, spådde han.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets spådde et prisfall på 3 prosent korrigert for sesongvariasjoner, ifølge Dagens Næringsliv.

Også befolkningen ventet nedgang. Over halvparten, 53 prosent, trodde boligprisene ville falle i april, mens kun 7 prosent trodde på økning, ifølge undersøkelsen Norsk koronamonitor utført av Opinion.

De øvrige blant de 5.000 spurte ventet ingen endring eller visste ikke.

Det kommer også fram at mange utsetter bolighandelen. Før koronaepidemien planla 11 prosent av befolkningen å kjøpe eller selge bolig. Halvparten, 49 prosent, har utsatt planene sine på grunn av epidemien. Til sammen 22.500 nordmenn er spurt om dette.