Stopp de usosiale kuttene

Av

Forskjellene øker og det fører bare vondt med seg og store tap for enkeltmennesker og samfunn.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Regjeringens usosiale kutt rammer de som er sjuke og arbeidsløse hardt. For eksempel folk på arbeidsavklaringspenger (AAP) som har opplevd å miste inntekten sin før de er ferdig behandlet I helsevesenet eller Nav har avklart om de kan arbeide eller skal ha uføretrygd. Ikke all sykdom eller sosiale problemer er løst på 3 år. Mange mennesker står igjen med å søke sosialhjelp som følge av kuttet, men mange får ikke engang det, uten å måtte selge det lille du eier. Systemet krever at folk ribbes for det meste før de får hjelp. Det er det mange som ikke vet før det rammer dem selv. Arbeidsavklaringspenger kan man i utgangspunktet få i tre år, helt uavhengig av om man har psykisk sykdom, kreft, fibromyalgi, MS eller annen type sykdom. Noen blir friske raskt eller får løst sine problemer og skaffet seg kompetanse som kan gi jobb. Dette er derimot ikke tilfelle for veldig mange med langvarige og vanskelige sykdommer. Det har ikke vært lett for folk med dårlig helse å få jobb før, nå som mange med god helse er arbeidsløse og søker på de samme jobbene, blir det enda vanskeligere. Dette løses ikke ved å gjøre enda flere syke folk lut fattige.

Nav har undersøkt om det usosiale kuttet har fått flere i jobb, som regjeringen sa skulle skje. Det er det ingenting som tyder på. Innstrammingen er et politisk angrep på sjuke og arbeidsløse menneskers livskvalitet. Dette kan ikke få fortsette. Vi må få stanset dette før høyresiden ødelegger velferdsstaten og rigger et system som gir opp dem som trenger det aller mest, altfor tidlig. Folketrygden skal være en forsikring mot uførhet, men sånn som systemet har blitt nå er ikke dette lenger en reell sikring ved uførhet. Med god kvalitet på avklaringen der folk får tid til å bli friske og får fullføre kompetanseløft, ville flere av dem kommet tilbake i jobb, og de som trenger uføretrygd fått det raskere.

SV mener forskjellene skal minskes og er uenig i regjeringens målrettede politikk for økt ulikhet og fattigdom. Nå må vi ha et skifte i kuttpolitikken og gi folk som er sjuke og arbeidsløse økonomisk sikkerhet, tettere oppfølging fra Nav og reverserer de urettferdige og dypt usosiale kuttene fra regjeringen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken