Gå til sidens hovedinnhold

Støre er beredt på å ta selvkritikk

Artikkelen er over 2 år gammel

LOs tre sentralstyremedlemmer i Arbeiderpartiet skal ikke på høstjakt for å fjerne Ap-leder Jonas Gahr Støre, men partilederen er beredt på å ta selvkritikk.

– Min ambisjon er at vi fort får diskusjonen over på politikken og politikkutvikling, sa Støre til NTB før han gikk inn til Arbeiderpartiets sentralstyremøte i Folkets Hus i Oslo tirsdag ettermiddag. Sentralstyret skal blant annet gå gjennom valgresultatet og kartlegge prosessen videre.

Ap-lederen fastslo at en oppslutning på 25 prosent er altfor lav for partiet. Det er en nedgang på 8,2 prosentpoeng sammenlignet med valget for fire år siden.

– Vi har større ambisjoner enn det. Samtidig er jeg veldig glad for og stolt over at vi klarte å løfte oss utover i valgkampen. Vi hadde målinger ned mot 20, og vi endte på rundt 25, sa Støre.

Freder Støre

LOs tre sentralstyremedlemmer i Arbeiderpartiet skal ikke på høstjakt for å fjerne Støre, skriver VG. Ingen av dem skulle ta opp spørsmålet om Ap trenger nye ledere på sentralstyremøtet.

Valgkvelden kom en rekke Ap-tillitsvalgte med skarp kritikk mot Ap-ledelsen. Leder Steffen Høiland i Fellesforbundet i Nord-Rogaland gikk lengst da han ba partiledelsen vurdere å gå av.

Leder Jørn Eggum i Fellesforbundet deler mye av den politiske kritikken.

– Vi har ikke levert et bra nok resultat. Det er jækla trist, men jeg ser ikke noe behov for å diskutere partiets ledelse nå, sier han.

Eggum sier Ap ikke har evnet å formidle at landet har behov for styringspartiet Arbeiderpartiet.

– Det er bare et sterkt Arbeiderparti som kan kombinere og levere helhetlige løsninger innen jobbsikkerhet, klima, næring og distriktspolitikk. Dette må formidles på en helt annen måte, sier Eggum til VG.

Tar selvkritikk

På spørsmål fra NTB på om han vil ta selvkritikk for det svake valgresultatet, svarte Støre følgende:

– Som leder må du stå ansvarlig for alt, i oppgang og nedgang. Det er jeg åpen på, men jeg opplever at politikken vi har ført, har hatt solid forankring i landsmøtet og bred tilslutning i partiets organer.

– Hvordan spiller evalueringen fra 2017-valget inn når dette valget skal evalueres?

– Veldig mye av den tar vi med oss videre. Jeg opplever at Arbeiderpartiets tilbakegang kom i 2017, og de konklusjonene og de strategiene vi da trakk opp, opplever jeg at det fortsatt er bred tilslutning til i dag, sier Støre.

Kan få konsekvenser for neste valg

Støre sier at årets valgresultat kan få konsekvenser for hvordan partiet ser på mulige regjeringssamarbeid fram mot neste stortingsvalg.

– Men vi tar ting i riktig rekkefølge. Nå er det kommunevalg og oppsummering etter det som dette handler om. I neste runde vil vi ta dette med Stortinget og regjering, sier han.

Det svakeste resultatet for Ap i et kommune- og fylkestingsvalg etter krigen, var i 2003 med 27,5 prosent. Ved årets valg ble oppslutningen enda lavere – 24,8 prosent.

Kommentarer til denne saken