I år har Strandryddedagen ei ekstra gulrot

GLAD: Marielle Eriksen, informasjonskonsulent ved HRS, er veldig fornøyd med årets engasjement for strandryddedagen og strandryddeuken.

GLAD: Marielle Eriksen, informasjonskonsulent ved HRS, er veldig fornøyd med årets engasjement for strandryddedagen og strandryddeuken. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

5. mai er den nasjonale Standryddedagen, og fra 5.-13. mai er det strandryddeuke.

DEL

Hålogaland Ressursselskap (HRS) er prosjektleder for den store dagen for å plukke marint avfall. De søkte om penger til prosjektet, og har fått tildelt 500.000 kroner fra Miljødirektoratet til formålet.

– Vi har fått mange telefoner fra folk som ønsker å melde seg på, og mange har allerede meldt seg på. Det er mange flere påmeldte enn i fjor, så det viser at engasjementet er på plass og at folk ønsker å holde naturen ren, sier Marielle Eriksen, informasjonskonsulent ved HRS.

LES OGSÅ: Nå øser staten ut penger over dette søppelprosjektet

Årets strandridder

Fra 5.–13. mai skal HRS ha strandryddeuke. HRS er eid av elleve kommuner i nordre Nordland og søndre Troms hvor alle er med på prosjektet. Friluftsrådet og delprosjektet «Ren kyst, mat og moro» er også med.

– Vi prøver å få med både barnehager, skoler, privatpersoner, bedrifter, lag og foreninger med på å hjelpe til på Strandryddedagen. Allerede nå vet vi at blant annet Emmenes barnehage som var med i fjor skal være med i år også. De var noen av de første som meldte seg på. Harstad Tidende skal være med, redningsselskapet i Harstad skal ha to aksjoner og Universitetssykehuset Nord-Norge har meldt sin interesse. I tillegg er det veldig mange privatpersoner som viser engasjement forteller Eriksen.

Det er også en god del lag og foreninger som skal være med å rydde fjæra. De som deltar på strandryddeuken er med i trekningen av å få tittelen som årets strandridder.

– Strandryddeuken er basert på dugnadsånden. Derfor kan ikke HRS betale enkelte lag og foreninger for deltakelse i strandryddingen. Miljødirektoratet godkjenner imidlertid at vi kan kåre et lag eller en forening per kommune, og dele ut en pengepremie, forteller informasjonskonsulenten.

Pengepremien er på 5.000 kroner.

(Teksten fortsetter under bildet)

LANGSTRANDA: Bare 15 prosent av søppelet i havet dukker opp på strendene. Neste uke starter den nasjonale «Strandryddedagen». Illustrasjonsfoto

LANGSTRANDA: Bare 15 prosent av søppelet i havet dukker opp på strendene. Neste uke starter den nasjonale «Strandryddedagen». Illustrasjonsfoto Foto:

Søppel og mat fra fjæra

For å gjøre terskelen på å delta på strandryddedagen og strandryddeuken lavere skal HRS hente søpla som folk plukker. Det blir avtalt plasser de skal hente det, slik at folk vet hvor de kan sette søppelposene.

– Vi må gjøre det så enkelt som mulig slik at folk ønsker å delta. Derfor drar vi rundt i kommunene og samler inn søpla. I tillegg vil det ikke koste noen å levere det de plukker, sier Marielle Eriksen.

Et annet prosjekt som HRS har er at de inviterer barnehager og barnehageansatte med ut i fjæra for å plukke marin avfall og mat.

– Først plukker vi søppel. Deretter plukker vi ting vi kan spise som man finner i fjæra. Det kan være alt fra krabber, kråkeboller, snegler og tang, forteller informasjonskonsulenten.

– Når vi gjør dette forstår veldig mange hvorfor det er viktig at vi tar vare på fjæra og holder den ryddig. Det er tross alt et stort matfat, legger hun til.

Oppblomstring

Selv om det er et betydelig engasjement rundt det å plukke marint avfall, er det forskjell på de elleve kommunene som er med på prosjektet til HRS.

– Noen kommuner har enormt engasjement. Blant annet har Evenes startet en utfordring som går ut på at både privatpersoner, bedrifter, lag og foreninger utfordrer hverandre til å rydde. De var også veldig flinke i fjor. I andre kommuner er det enten ikke så stort engasjement, eller så er det fordi vi ikke har blitt informert om det de gjør, sier Marielle Eriksen.

– Men uansett ser vi ei oppblomstring rundt det å rydde naturen. Flere og flere bryr seg og vil hjelpe til. Faktisk er det allerede noen som har startet å rydde. Vi er kjempefornøyde med engasjementet, legger hun til.

De elleve kommunene er Tysfjord, Ballangen, Narvik, Gratangen, Lavangen, Ibestad, Evenes, Tjeldsund, Skånland, Harstad og Kvæfjord.

For å være med på strandryddeuken kan man melde seg på ryddeportalen.no.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken