– Vi tar det som en selvfølge at strømmen er tilgjengelig til enhver tid

STRØM: Det er mye som kan føre til strømbrudd, blant annet dårlig vær som ødelegger kraftlinjene. Arkivfoto

STRØM: Det er mye som kan føre til strømbrudd, blant annet dårlig vær som ødelegger kraftlinjene. Arkivfoto Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Nær annenhver nordmann er ikke forberedt på strømbrudd, og synes det er ukomfortabelt hvis strømmen blir borte mer enn et døgn. Det viser en ny undersøkelse fra Statnett.

DEL

For mange kan strømbrudd oppleves som svært ukomfortabelt. Hvis strømmen blir borte i mer enn 24 timer vil 47 prosent føle på det ubehaget ifølge en undersøkelse Norstat har utført for Statnett.

– Hver tredje nordmann svarer at de allerede etter én til tolv timer uten strøm vil oppleve det som ukomfortabelt. Tallene illustrerer hvor avhengig folk er av strøm i livene sine. Heldigvis skjer det sjelden strømbrudd i Norge, sier kommunikasjons- og samfunnspolitikksjef Nina Yong Kviberg i Statnett i en pressemelding.

Hovedstrømnettet som Statnett drifter og eier er bygd slik at man kan tåle utfall av en strømledning uten at husstander mister strømmen.

– Sentralnettet har en leveringspålitelighet på mer enn 99,99 prosent i et normalår. Det er den 0,04 promillen folk må være forberedt på, sier Kviberg.

Les også:

Få har det mest nødvendige

Et langvarig strømbrudd kan gi konsekvenser som mangel på vann, mat, oppvarming og viktig infrastruktur. Dette vil Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) at man skal være forberedt på, men mange av oss er ikke det, viser Statnetts undersøkelse.

Halvparten av befolkningen har ikke fyrstikker, stearinlys eller lommelykt tilgjengelig hvis strømmen skulle bli borte. Enda færre har sørget for å ha ullteppe, fyringsved og mat- og vannreserver innen rekkevidde. Og ytterst få har parafinlampe og nødaggregat i bakhånd.

– Dette synliggjør hvor sårbare vi er hvis strømmen skulle bli borte, og også at vi tar det som en selvfølge at strømmen er tilgjengelig til enhver tid. Heldigvis er risikoen for langvarige strømbrudd svært liten, men det er likevel klokt å være forberedt, slik myndighetene anbefaler, sier Kviberg.

De som bor i Nord-Norge er best forberedt på strømbrudd, mens folk som bor i Oslo er dårligst forberedt, viser undersøkelsen. Tallene viser også at de unge er dårligere forbedredt enn eldre.

Les også:

Konsekvensene kan bli store

– De fleste har tenkt for lite på dette, og er for dårlig forberedt på å klare seg selv i noen dager. Spesielt gjelder det unge mennesker i urbane strøk, som er vant til at vann- og strømforsyning fungerer, og at døgnåpne butikker har alt de trenger, sier direktør Cecilie Daae i DSB.

I desember i fjor fikk alle norske husstander en beredskapsliste fra DSB med oversikt over hva man bør ha hjemme, slik at man kan klare seg i minst tre døgn hvis strømmen skulle bli borte, eller man blir isolert av været.

– Mye av det som står på listen har mange allerede i hjemmet og bruker i det daglige. Vi anbefaler at du har litt ekstra av dette, slik at du ikke går tom hvis forsyningene svikter, sier Daae.

Verken Statnett eller DSB ønsker å spre unødig frykt eller engstelse, men mener det er viktig å ha tenkt gjennom hva som kan skje.

– Sannsynligheten for langvarige strømbrudd i Norge er svært liten, men konsekvensene kan bli store dersom det skulle skje. Strøm er vår kanskje viktigste infrastruktur. Uvær som vind, tordenvær, snø og is er viktige årsaker til at strømbrudd oppstår. Dårlig vær kan vi ikke garantere oss mot, sier Kviberg i Statnett.

Les også:

Artikkeltags