I Fremover hevder Ap-politikerne Bjørnar Skjæran, Cecilie Myrseth og Bjørn Inge Mo at regjeringen har forårsaket en luftambulansekrise i Nord-Norge. Det stemmer ikke.

Ingen bestrider at det har vært utfordringer rundt operatørbyttet. Nettopp derfor har jeg fulgt saken tett gjennom det siste halvannet året. Min hovedprioritering har vært at operatørbyttet ikke skal gå ut over beredskapen, og det har vært igangsatt en rekke tiltak. Ett av disse er Forsvarets Bell-helikopter, som var en del av den offentlig tilgjengelige tiltaksplanen allerede før Babcock tok over 1.juli. Nå melder Babcock at ambulanseflyberedskapen er tilbake i normal drift. Det er bra. Men beredskapen har vært god også før den meldingen kom, det viser de daglige statusoppdateringene fra Luftambulansetjenesten HF. Helse Nord opplyser at alle pasienter med behov for luftambulanse har fått det.

Den nye kontrakten med Babcock øker kvaliteten på tjenesten i nord, med nye kortbanefly på alle basene. De er utstyrt med det siste og beste av navigasjons- og sikkerhetsutstyr. Det er dette pilotene nå får opplæring i bruken av. I tillegg får luftambulansetjenesten i Norge for første gang et jetfly på Gardermoen som kan nå Svalbard og Nord-Norge, og som gir betydelig bedre responstid og mer plass til utstyr og helsepersonell.

Nøyaktig hva Arbeiderpartiet mener når de hevder at regjeringen forårsaket luftambulansekrisen, er noe uklart. For dagens modell, som innebærer at tjenesten drives av private aktører gjennom offentlige anbud, var det faktisk en Ap-regjering som stod bak.

Ap-trioen bør øve litt mer før de fremfører en slik klagesang. Dette ble bare surt.