Andreas Fygle Mulstrand (27) har drevet Rema 1000 butikken i Ballangen siden 2018. Fra 1. januar overtar han og samboeren Iselin Olsen Solberg også Rema 1000 butikken i Skistua når Øystein Haugen gir seg.

For samboerparet var dette rette tidspunktet hvis de skal drive to butikker, og de valgte å slå til da muligheten var der.

– Iselin slutter i Ballangen for å jobbe i Skistua, og jeg blir å jobbe begge steder. Da trengte vi en nestkommanderende, og Svetlana overtar jobben til Iselin, forteller Mulstrand.

Takket ja på strak arm

Svetlana Rassokhina kommer opprinnelig fra Magdan nord i Russland, ikke så lange fra Kamtsjatka. Hun er vant til kaldt klima, og lengtet nordover. Hun hadde også lyst på nye utfordringer, og søkte da Mulstrand lyste ut jobben som nestkommanderende i Ballangen.

– Søknaden hennes var veldig bra, og jeg ringte og snakket med henne og mannen. Jeg spurte om hun var klar over at jobben var i Ballangen, forteller Mulstrand og ler.

For Rassokhina og mannen bodde da utenfor Bergen, og hun hadde jobbet fem år på Rema Ostereidet. Hun har drevet egen butikk i Russland tre år, og jobbet som regnskapsfører i ti år. Hun har bodd utenfor Bergen siden 2015.

– Vi hadde en hyggelig samtale, og et par dager etter tilbød jeg henne jobben. Hun eksploderte av lykke og etter to-tre timer takket hun ja til å flytte hit, forteller Mulstrand.

Saken fortsetter under bildet.

Hurtigruten

Rassokhina, mannen og katten tok hurtigruten fra Bergen til Harstad, og kom til Ballangen lørdag morgen. Lørdag brukte de på å flytte inn og søndag møtte de Andreas og Iselin for å bli bedre kjent. Mandag begynte hun i jobben.

– Nå har vi to måneder på opplæring. Hun kan kassen og den jobben, men det er mye å lære. Svetlana er svært engasjert, og i går tok hun med permer om frukt hjem for å lese seg opp. Jeg har aldri opplevd noen som stiller så mange spørsmål, og det er veldig positivt, synes Mulstrand.

Rassokhina selv mener det er viktig å pugge og lære mest mulig, så blir jobben lettere etter hvert.

– Dette kommer til å gå veldig bra, er Mulstrand overbevist om.

– Svetlana har et fantastisk et engasjement. Hun har jobbet i Rema fem år, hun var villig til å flytte og har vært regnskapsfører, så dette var jackpot for oss, sier han.

Den nye nestkommanderende forteller at de har blitt svært godt mottatt. Kunder tar kontakt og hilser, og en Facebookpost gjør at mange kjenner henne igjen. Hun opplever at kollegaene har tatt godt imot henne.

– Det varmer hjertet mitt. Folk i Nord-Norge er så hyggelige, synes hun.

Går fra brød til sirkus

Etter nesten 22 år som driver av Rema-butikken i fjellet tar kjøpmann Øystein Haugen fatt på noe helt nytt.

– Jeg blir ikke arbeidsledig mange dager. Dette er spennende, fortalte 53-åringen til Fremover i oktober.

Nå tar han steget fra brød til sirkus.

Øystein Haugen har nylig takket ja til å bli daglig leder i Narvik ishockeyklubb. En henvendelse fra lederen i Narvik hockey endte opp med avtale.

– Jeg fikk en hyggelig telefon fra Jon Harr på vei hjem fra ferie i Italia. Siden har vi vært i dialog, og tilbudet som daglig leder ble mer og mer interessant, sier Haugen.

– Signeringen av Øystein er den viktigste i Narvik hockey på flere år, sier Harr.