Det er Utsyn, senter for sikkerhet og totalforsvar, som er arrangør av møtet der blant andre den tyske ambassadøren til Norge, Detlef Wächter, skal delta.

Delegasjonen med ambassadørene fra også Polen, Storbritannia og USA, samt norske stortingsrepresentanter og forsvarssjef Eirik Kristoffersen, kommer til Evenes torsdag formiddag før de reiser til Narvik og videre til Solheimsbrakka på Bjørnfjell.

Bakteppet: Kampen om Narvik

Bakteppet for det prominente møtet er kampen om Narvik og Narviks historiske betydning under Andre verdenskrig. Den nye sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa har igjen gjort Narvik strategisk viktig, ikke bare for Norge.

– Ofotfjordens strategiske forsterkede betydning for alliert transport og mottak, svensk og finsk NATO-medlemskap, samt taktskiftet i tysk sikkerhetspolitikk er endringer som nå gjør det viktigere enn på lenge å samle stormaktene i våre nærområder for å diskutere tettere samarbeid, øvelser og muligheter for nærings- og industrisamarbeid innad i alliansen, forteller direktør i Utsyn, Hedda Langemyr.

Etter møtet på Solheimsbrakka skal delegasjonen tilbake til Narvik for blant annet omvisning på Narviksenteret.

Symboltungt

Blant deltakerne på møtet er også stortingsrepresentant Bård Ludvig Thorheim. Han er klar på at møtet på Solheimsbrakka er viktig – og ikke minst symboltungt.

– Dette er et symboltungt møte som skjer i forkant av to viktige NATO-møter; i Oslo og i Vilnius. To nye NATO-medlemmer i Norden gjør at Narvik og Ofoten blir gravitasjonspunktet for Forsvaret i nord. Vi vet hvor viktig Narvik har vært historisk. Narvik og Ofoten får samme betydningen nå, sier Thorheim.

Han nevner tunge investeringer i Ramsund og på Evenes, samt en generell styrking av Forsvaret i nord.

– Vi ser også at både amerikanerne, britene og tyskerne legger mye mer vekt på nordområdene.

Nazistenes hovedkvarter

At den tyske ambassadøren til Norge, Detlef Wächter, skal besøke Solheimsbrakka, mener Thorheim er meget spesielt.

Solheimsbrakka var den tyske generalen Dietls hovedkvarter fra april til juni i 1940.

– Det er sterkt, og det er en parallell i historien her; I 1940 var det Norge som uprovosert ble angrepet av det autoritære Tyskland. Nå er det Ukraina som uprovosert blir angrepet av det autoritære Russland, og i dag er det et demokratisk og moderne Tyskland som bidrar til å beskytte det demokratiske Europa.