Gå til sidens hovedinnhold

Takk, Narvik!

Fremsnakk Ofoten

I 32 år har du gitt meg ei trygg havn. Et sted å bli født, kunne vokse opp, ta utdannelse, jobbe og ikke minst leve! Du har gitt meg en tilhørighet, identitet og noe å være stolt over.

Stolt av å stå på en scene og danse ballett for første gang i regi av Narvik kulturskole. Stolt av å marsjere fremst i 17. mai-toget med klarinett og blå uniform.

Du prøvde til og med å gi meg en alpinkarriere. Karrieren ble kort da det viste seg at fart kombinert med nedoverbakke og konkurranse ikke var helt min greie, men utallige timer er tilbragt på fritiden i en verdenskjent bakgård sammen med venner, kakao og kvikklunsj!

Som ungdom opplevde jeg at Narvik fikk noe som bare de største byene hadde. På bare et par år hadde vi plutselig to kjøpesentre. DET var kult, og åpnet plutselig en helt ny verden av muligheter for ekstrajobb og inntekt! Det var arrangementer for oss under 18 år, både i Vinterfestuka, på 16. mai og juleball. Dette gir en naturlig tilhørighet, og bidrar til å bygge en identitet rundt hjemplassen. Det var her vi hørte til.

Foreldre, lærere, trenere og mine første arbeidsgivere har alltid snakket om at det er en fremtid i Narvik. Her har du alle muligheter du ønsker. Noe finnes fra før, andre ting må du bidra til å skape.

Ingen erklærte på mine vegne at byen jeg var så glad i ikke var attraktiv, eller ikke hadde de mulighetene jeg ønsket. Og akkurat dette tror jeg gjør noe med folk. Hadde noen sagt dette til meg som ungdom, er faren for at jeg hadde trodd på dem vært stor.

Som mennesker er vi forskjellige, både i synspunkter, ambisjoner og hva vi ønsker. At det var en del som «ikke kunne vente med å flytte herifra» etter videregående kommer vi selvsagt aldri bort i fra.

Noen dro til større byer, andre til nye land. For min egen del holdt det å flytte noen kilometer sør for bykjerna. Og i dag opplever jeg med stor glede at mine jevnaldrede som flyttet, dukker opp på nærbutikken, som foreldre i barnas idrettslag eller som foresatte i samme barnehage. De er kommet hjem!

Som ei studievenninne sa til meg på butikken her om dagen, «vi trengte visst et par år utenfor byen for å få bekreftet hvor bra det faktisk er her».

Takk til Narvik. Du er attraktiv, mer enn bra nok og vi er mange som heier på deg!

Kommentarer til denne saken