Det finnes ikke ord som fullt ut kan beskrive hvor imponerende den innsatsen de frivillige har lagt ned i junior-VM i Narvik denne uken har vært. Narvik har satt seg mål å bli verdensmestere i vertskap. Det får vi stadig nye bevis på at vi er i ferd med å bli, og vi finner eksempler på det hos både butikkdrivere og drosjesjåfører, hotellansatte og reiselivsaktører. Og denne uken toppet det seg altså da junior-VM 2020 endelig kunne starte for fullt.

Nå har vi bevist at vi ikke bare er verdensmestere i vertskap. Vi er blitt eliteutøvere og mestere i én gren til: Dugnad. Den frivillige innsats som er lagt ned for å holde hjulene i gang på et verdensmesterskap med over 300 deltakere fra mer enn 40 nasjoner krever sin mann og sin kvinne. Her har narvikingene levert til gull.

Det er tusenvis av detaljer som skal klaffe for å gjennomføre et arrangement som et junior-VM, og det er ikke en enkel jobb. Det er krevende – mye av det også fysisk. Likevel hindret ikke det narvikingene og andre fra regionene rundt å melde seg som frivillig i hopetall. Da det fortsatt var noen uker igjen til arrangementet skulle gå av stabelen, måtte VM-organisasjonen sette strek. Da hadde mer enn 400 meldt seg som frivillige, og man kunne rett og slett ikke si ja til flere. Bedrifter har raust bidratt med både penger i støtte, og med egne ansatte som får fri med lønn for å stille som frivillig i arbeidstiden. Å trekke fram noen få vil være urettferdig. Det finnes etter hvert veldig mange eksempler på arbeidsgivere som har stilt både ressurser, varer og penger til rådighet for at VM-organisasjonen skal få det de trenger for å gjennomføre et junior-VM det skinner litt ekstra av.

Og skinne litt ekstra har det gjort det. Og det blir lagt merke til. I hele verden. Til Skiracing.com skryter Katie Twible av den frivillige innsatsen i Fagernesfjellet og Narvik. Hun er trener for det amerikanske kvinnelaget, og sier til nettstedet: «Det er kanskje mer enn 400 frivillige her oppe, og de jobber så hardt for å lage et bra arrangement. Det er virkelig flott å se», og legger til: «Åpningsseremonien var fantastisk».

Monica Zanoner fra Italia uttaler seg også til Skiracing.com, og sier: «Jeg vil takke alle de frivillige som har gjort dette mesterskapet mulig». Også hun beskriver åpningsseremonien som fantastisk: «Italia hadde med FIS-flagget og det var utrolig! Sangeren lagde et flott show og hele seremonien var veldig bra». Åpningsseremonien var koreografert og gjennomført av frivillige. Det samme er premieseremoniene, som også har hatt en imponerende høy kvalitet. Høy kvalitet har også maten som utøverne og apparatet rundt er blitt servert hver dag hatt. og ikke minst bakken som er preparert med høy standard nesten millimeter for millimeter.

Onsdag tok det hele en brå slutt, da kommuneoverlege Sverre Håkon Evju besluttet at resten av VM ble avlyst som følge av smittefare. Det var riktig å gjøre, og det var viktig at også Narvik tok ansvar for å redusere risikoen for smitte. Det betyr at den siste innspurten ikke blir noe av, som både er trist men absolutt forståelig. De dagene VM har vart har Narvik overbevist som arrangør. «Vi har vist at vi klarer å gjennomføre dette mesterskapet, med fantastiske renn», sier VM-general Erik Plener til Fremover – og har ordene i behold.

LES OGSÅ:

For utøvere og besøkende er fulle av lovord til Narvik. Fremover snakket med Magnus Larsson, en av laglederne for den svenske delegasjonen, like etter at beslutningen om å avlyse resten av VM var blitt delt med alle laglederne. Larsson har vært på åtte VM, men plasserte Narviks arrangement helt i toppen. «Dette er det beste junior-VM jeg har vært på».

LES OGSÅ:

Og det hadde det kanskje ikke vært om det ikke var for alle de frivillige.

Så dette ukesluttet er en hyllest til alle som har stått på til alle døgnets tider for å lage et mesterskap i verdensklasse. Som har satt Narvik på kartet og vist at byen er klar for å være vertskap også for et senior-VM. Dette er en takk til alle som har gitt av sin tid, som har lagt ned en ekstraordinær innsats. En innsats utover det man må kunne forvente. Som har kokt kaffe, sortert papirer, stått nattevakt ved scenen, delt ut deltakerpass og passet på at søppelet ikke flyter men havner i rett bøtte. Som har malt løyper og ploget bakker, passet på publikum og passet på ski. Som har brøytet snø med skuffe og plog, og ikke minst det knippet med personer som har sørget for at alle har visst hva de skulle gjøre og når de skulle gjøre det.

Takk til alle som har vist fram Narvik fra sin beste side. Som har gjort Narvik til den vertskapsbyen vi kan være når hele verden kommer på besøk. Takk til alle som har vist at vi duger når det gjelder.

VM 2027 kan bare komme. Vi er klare!

God helg!