Planlegger å sprenge i fjellet tirsdag formiddag: – Ganske mange kilo sprengstoff

FJELLET: Blåbærtinden med ruteinntegninger. Skredene har gått helt i toppen, innenfor de to rutene. Bildet er fra boka Toppturer i Troms av Espen Nordahl. Foto: Espen Nordahl/Friflyt.no

FJELLET: Blåbærtinden med ruteinntegninger. Skredene har gått helt i toppen, innenfor de to rutene. Bildet er fra boka Toppturer i Troms av Espen Nordahl. Foto: Espen Nordahl/Friflyt.no

Artikkelen er over 1 år gammel

Før de omkomne kan graves ut, må området skredsikres. Det gjøres med sprengstoff, og hjelp fra Forsvaret.

DEL

Nordlys: Flere av aksjonene i fjellet har blitt avbrutt av været. Det skjedde også i mandagens forsøk på å gjøre nye søk etter de fire omkomne. Da fløy et helikopter fra et privat selskap med en Recco-søker, for å gi en mer nøyaktig posisjon av hvor de fire ligger begravet.

Gir erfaringer

Dette søket ga kun en mer nøyaktig posisjon på en av de fire. Tette snøbyger gjorde at søket måtte avbrytes. Likevel er det uproblematisk mener regionlensmann Andreas Nilsen.

– Når vi kommer inn i området får vi gjort det samme søket. Dagens Recco-søk er gjort for å gjøre erfaringer med det til senere bruk. Det er jo nettopp det tragiske i denne saken, at vi gjør lærdom som kan brukes i ettertid, sier Nilsen.

Skredet gikk 2. januar i år. Tidligere søk har gitt en ganske nøyaktig posisjon på hvor de fire ligger begravet.

Vet hvor dypt to av de skredtatte ligger

– Vi har ganske nøyaktig dybde på hvor to av de omkomne ligger, men det vil vi ikke gå ut med nå. Det handler om hensynet til de pårørende, men også at den helt nøyaktige dybden vil vi først få når de er gravd ut.

Mandag var personell med eksplosivkompetanse i Tamokdalen, for å forberede tirdagens aksjon. Dersom været tillater det tar helikopteret av fra Bardufoss klokka ni, tirsdag morgen. Da skal mannskapet flys inn i området, og utløse flere skred med sprengstoff.

Kraftige sprengladninger

– Vi har forsøkt å løse ut skred med Daisy Bell tidligere. (Snøskredutløser montert på helikopter, red.anm.) Det har ikke fungert. Da sier det seg selv at det må kraftigere lut til for å løse ut skred. Det er snakk om ganske mange kilo sprengstoff, sier Nilsen.

Veien blir også stengt i forbindelse med sprengningen. Det gjøres fordi skredene som Forsvaret skal utløse, kan gå over veien.

– Vi har jo erfart tidligere at skred har gått over veien, derfor er vi nødt til å stenge veien når skredene skal utløses.

– Krevende

Når skredene er utløst, skal området vurderes som sikkert, før mannskap kan ta seg inn i området. De som skal grave ut de omkomne er også avhengig av godt vær, før dette arbeidet kan starte.

– Operasjonen som skal gjennomføres er krevende. Dette skjer på 1000 meters høyde, og i et terreng der helikopter er eneste mulige transportmiddel. Dagslyset er også begrenset til noen få timer hver dag. Det er først når vi får en full oversikt over situasjonen at vi kan ta stilling til hvordan det videre arbeidet skal gjennomføres, har stabssjef Morten Pettersen tidligere uttalt til Nordlys.

Artikkeltags