– Det er jo et slags motivasjonsforedrag om hvordan man kommer seg gjennom vanskeligheter og det å finne sine egne verdier og stå for dem, sier Tania Michelet om foredraget sitt.

Selv om foredraget handler om hennes egen historie om å finne sin kristne tro, mener Michelet at det finnes mye mer i foredraget.

Blant annet handler det om å vokse opp på 70-tallet i hippiebevegelsen, i en familie som var med i et kommunistisk miljø og det å finne sin egen vei.

– Det griper liksom utenfor mitt liv også, sier Michelet.

– Det har vært et privilegium

Det er likevel ikke til å stikke under stol at foredraget tar utgangspunkt i Michelet selv.

Hun vokste opp med faren sin, den kjente forfatteren og politikeren Jon Michelet, som var medlem av AKP (Arbeiderbevegelsens kommunistiske parti) og ateist. Hun mistet moren sin til selvmord da hun var veldig ung. Og hun hadde hele tiden et ønske om å utfolde sin gudstro.

– Jeg lot meg jo døpe i 2019, i voksen dåp. Da ble det mye oppmerksomhet rundt det i pressen her på Østlandet og så fikk jeg tilbud om å skrive bok om min vei til dåpen, forteller Michelet, som er født og delvis oppvokst i Tromsø.

Arrangementet i Narvik sjømannskirke er et samarbeidsprosjekt mellom Sjømannskirken, Ankenes og Skjomen menighet, Narvik pinsekirke og Narvik misjonskirke.

Boken, Min egen vei – fra Mao til Gud, ble utgitt i 2020 og deretter utviklet til et foredrag som hun nå har holdt over 100 ganger. I tre år har hun reist land og strand rundt og holdt foredraget – da spesielt i kristne sammenhenger.

– Jeg har aldri promotert dette foredraget på noen som helst måte, så det har bare vært via jungeltelegrafen at jeg har blitt kontaktet. Det er veldig, veldig fint å få reist gjennom hele Norge og få treffe så mange mennesker. Det har vært et privilegium, sier forfatteren fornøyd.

– Noe mer enn bare en kristen reise

– Det blir jo nødvendigvis sånn at det handler om meg selv, men det handler også om veldig mange barn som vokste opp på 70-tallet. Det handler om å være kjendisbarn, vokse opp med hippiene, det å vokse opp med kommunisme, det å bli kristen, det å ha en tro som ikke blir anerkjent i en sånt miljø, forteller Michelet.

I tillegg til det handler det også om å miste moren sin som 13-åring.

– Det handler om tapet av moren min. Midt i den hippiebevegelsen mistet jeg min mor til selvmord. Det handler om tap og det å komme seg videre etter tap, deler Michelet.

Ifølge henne opplevde hun sterk sosial kontroll i det kommunistiske miljøet hun vokste opp i.

– Hvis du ikke er kommunist er du helt håpløs og du kan ikke være kristen. Du kan ikke være ditt, du kan ikke være datt. Jeg har fått et veldig mye bedre liv av å ha tatt mine egne valg og å stå for det jeg mener er viktig. Derfor tror jeg foredraget har blitt noe mer enn bare en kristen reise, sier Michelet.

I hennes øyne handler foredraget om det å komme seg videre.

– Det har blitt rett og slett et motivasjonsforedrag om det å reise seg etter mye motgang – nesten umulig motgang. Og om det å finne seg selv og tillate seg å ha en gudstro og tillate seg å være lykkelig, sier Michelet.

– Jeg har vokst opp i et pessimistisk miljø

Nettopp det å la seg selv være lykkelig fant aldri Michelet plass til i det miljøet hun vokste opp i.

– I det miljøet var ingen lykkelige. Alle var bare opptatt av verdens undergang. Du kunne ikke ha det bra fordi noen i Sør-Amerika ikke hadde det bra, så da måtte man tenke på dem, forklarer Michelet.

Det å være kristen var helt utenkelig. Da var du egoistisk fordi da var du kun opptatt av din egen tro, forteller Michelet.

– Jeg har vokst opp i et pessimistisk miljø. Du skulle bare ut og frelse verden med dine egne meninger, sier Michelet.

Hvor lite plass det er til hennes tro i denne omgangskretsen mener hun illustreres med hvor mange hun har vokst opp med som ikke ville ha noe mer å gjøre med henne da hun valgte å døpe seg.

– Jeg har betalt en høy pris for dette. Mange har snudd ryggen til meg på grunn av boken. Det beviser jo det jeg sier; det var ikke så lett å bryte med det miljøet, sier foredragsholderen.

– Jeg mener ikke at alle skal være kristne

På spørsmål om man må være kristen for å komme på foredraget sier Michelet et bestemt «nei».

– Jeg er jo veldig opptatt av at du skal velge dine egne verdier og gjøre det som du selv føler er bra. Jeg mener ikke at alle skal være kristne, forteller Michelet, og legger til at hun er en moderne kristen som er for en mer åpen kirke, for blant annet homofile. En radikal kristen vil mange mene.

Fordi hun har vokst opp med å få dyttet et livssyn på seg er hun veldig opptatt av å ikke gjøre det samme mot andre.

– Jeg tror folk kan reflektere over egen tro og tvil; hva er det man tror på eller ikke tror på? Hva trenger man for å komme seg gjennom livet? For meg er det gudstro. Det er en støtte i livet, beskriver Michelet.

Hun forteller at i løpet av alle de gangene hun har holdt foredraget er det veldig mye forskjellig folk tar med seg fra foredragene.

– Med tanke på å overvinne vanskeligheter, psykisk sykdom, uro og skilsmisser, det å være et barn av 70-tallet ... Det er mange som kan kjenne seg igjen i det, sier Michelet.

– Vi må få lov til å ha det bra selv

Selv om Michelet bodde i Tromsø til hun var ni år har hun aldri vært i Narvik før. Til nå har hun for det meste vært sør i landet med foredraget sitt, men nå begynner det å komme litt interesse nordfra også.

Hun var på Festspillene i Nord-Norge i Harstad forrige sommer og arrangementet i Narvik blir hennes andre i Nord-Norge.

Nå jobber Michelet med en bok som skal leveres inn i oktober så fremover blir det litt mindre foredragsaktivitet.

– Jeg har veldig store forventninger til byen. Jeg har lagt inn en ekstra dag for å oppleve Narvik. Det er jo en fantastisk bonus med å holde foredrag i hele Norge, at man får utforsket så mye, sier Michelet.

Hun forteller også at selv om hennes far Jon Michelet var ateist så var han veldig glad i sjømannskirka. Tania Michelet tror han hadde vært stolt over at datteren hans skulle holde foredrag i en slik.

– I foredraget snakker jeg også om det forholdet til min far; at han var ateist og jeg var kristen. Jeg lurer litt på om han var kristen også, men at han ikke kunne være det (på grunn av miljøet han var i, journ.anm.). Jeg tror pappa hadde likt at jeg var i sjømannskirka, sier Michelet.

Når det kommer til hva hun håper publikum skal ta med seg fra foredraget svarer Michelet «styrke».

– Til å gå ut og leve livet og tørre å ta vare på seg selv. Jeg snakker mye om det der med selvoppofring. I det kommunistiske miljøet var det ikke så farlig om du hadde det bra selv, så lenge du reddet verden. Vi må få lov til å ha det bra selv. Selv om vi må være solidariske med verden så må vi ta vare på oss selv og få utfolde livet vårt, sier Michelet.