Tar i bruk nytt navn: – Jeg vil si at dette er historisk

SAMMEN OM KULTURLØFT: F.v.: Bjørnar Mikkelborg, Gaute Skoglund, Randi Melgaard, Lars Sigurd Eide og Marit Hienn.

SAMMEN OM KULTURLØFT: F.v.: Bjørnar Mikkelborg, Gaute Skoglund, Randi Melgaard, Lars Sigurd Eide og Marit Hienn. Foto:

Nå går prosjektet inn i en ny fase.

DEL

– Jeg vil si at dette er historisk. I en periode har det nesten vært et innbilt svangerskap. For vi har ønsket dette over lang tid, at kommunen skal ta større ansvar for Kultur-Narvik, sier Bjørnar Mikkelborg.

Han er kulturhussjef og har i en årrekke kjempet for økt tilskudd til Narvik kulturhus. Han forteller at både Narvik kulturhus AS og huseieren begge var nære på å gå over ende økonomisk, inntil kommunestyret ved årsskiftet bevilget mer penger for å håndtere økt husleie.

– Et utrolig løft

At det nå satses ytterligere på det folkekjære bygget, er søt musikk i Mikkelborgs og Marit Hienns ører. Sistnevnte er styreleder i Narvik Kulturhus.

– Det er fortsatt en lang vei å gå til at det skjer noe, men vi har jobbet lenge for at politikerne skal ta større ansvar for det folkekjære bygget, sier Hienn.

– De sterke signalene, både fra den politiske og administrative ledelsen, har jeg aldri opplevd på mine 25 år i bransjen. Det gir et utrolig løft, supplerer Mikkelborg.

LES OGSÅ:

– Skrekkblandet fryd

Bjørnar Mikkelborg er medlem av en nykomponert prosjektgruppe. Denne uken gikk forprosjektet til Narvik kulturkvartal i gang, etter at Narvik kommune søkte om 600.000 kroner i støtte av Norsk kulturråd.

– Nå tar vi formelt i bruk begrepet kulturkvartal for første gang, og det er med skrekkblandet fryd vi gjør det, sier prosjektleder og kulturrådgiver Gaute Skoglund til Fremover.

Det neste halvåret skal prosjektgruppen utrede mulighetene som ligger i Narvik kulturhus. Det uttalte målet er å samlokalisere flere av Narviks kulturaktører i bygget og dermed danne et kulturkvartal.

Arbeidet vil bygge videre på en mulighetsstudie som ble levert i fjor høst. Der ble det foreslått at Narvik kulturskole, kulturenheten i Narvik kommune og ungdomshuset Verdensteateret flytter inn i bygget.

– Vi trenger å knytte kulturlivet tettere. Både for å gi brukerne et bedre tilbud, men også befolkningen, sier Skoglund.

LES OGSÅ:

Bolyst

Administrerende direktør i Futurum, Lars Sigurd Eide, peker på betydningen kulturlivet har for bolyst.

– Det er viktig å fremheve synergiene som skjer når mennesker møtes. Skal vi skape et senter for bolyst i hele Narvik kommune, må vi ha et kraftig kultursentrum. Et kulturkvartal, sier Eide.

Han omtaler bygningsmassen i Narvik kulturhus som gammel, men god.

– Og plasseringen er utmerket. Et kulturkvartal der dagens kulturhus ligger vil gjøre kulturtilbudet mer synlig for omgivelsene, mener Futurum-direktøren.

Ønsker innspill

Enhetsleder for kultur i Narvik kommune, Randi Melgaard, mener en samlokalisering av kulturlivet vil ha stor effekt.

– Kulturlandskapet i Narvik kan bli mer oversiktlig. Det har lenge vært etterlyst samarbeid fordi de ulike kulturaktivitetene er fragmentert, sier Melgaard.

Skoglund understreker at de ønsker innspill i det videre arbeidet – og da særlig fra barn og unge.

– Tidlig på høsten vil vi gå ut og invitere både til folkemøte og brukermøte. Men på grunn av koronasituasjonen er det ikke klart i dag hvordan møtene vil gjennomføres, sier prosjektlederen.

Send inn tekst og bilder «

Del tekst og bilder fra din kulturopplevelse med oss, eller send forhåndsstoff til redaksjonen

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken