Avisa Nordland: Fredag 21. juni starter det årlige Outreach-toktet på Svalbard som arrangeres av UiT Norges arktiske universitet, skriver universitetet i en pressemelding.

Toktet er et flytende seminar om bord på UiT sitt forskningsskip, «Helmer Hanssen», med strandhogg flere steder på øygruppa. Formålet med årets tokt er å synliggjøre hvordan ny teknologi kan gi bedre kunnskap om Arktis.

– Det er viktig å innhente kunnskap om hvordan klimaendringene påvirker de arktiske områdene. For at forskningen vår ikke skal øke den menneskelige påvirkningen i disse sårbare områdene, må vi være i front når det gjelder å utvikle og bruke ny teknologi. Vi er veldig glade for det gode samarbeidet vi har med NTNU i denne sammenhengen, sier rektor ved UiT, Anne Husebekk.

Les også:

Med seg på toktet har Husebekk en rekke forskere fra UiT, NTNU og Universitetet på Svalbard og selebre norske og internasjonale gjester. Toktdeltakerne får blant annet se såkalte ROV-er og AUV-er, henholdsvis små fjernstyrte og selvgående roboter, i aksjon.

– Slike roboter er ikke bare med på å redusere fotavtrykket, de er også essensielle for å kunne studere biologiske prosesser uten forstyrrelser fra mennesker og skip, sier toktleder og professor ved UiT, Jørgen Berge.

Les også: Skjeggkre-angst på UNN: – Vi er livredde for å få disse med oss hjem