Vi velger å stå fram og si at disse minneordene er skrevet med Mjølner-briller på.

Selv med slike briller, er det umulig å ikke komme inn på mange sider av Thors mange imponerende engasjement i regionen vår.

Rett inn i klubben

Thor vokste opp i Dyrøy i Troms, tok handelsutdanning i Oslo, jobbet og bodde deretter i Harstad. Etter at han flyttet til Narvik, ble han raskt Mjølner-interessert og han har lagt ned en formidabel innsats i sine verv i klubben. Thor var styreformann (som det het den gang) i til sammen 11 år, fordelt på to perioder 1978-1984 og 1987-1992. Det inkluderte året med opprykk for A-laget i 1988 og dermed spill på øverste nivå i 1989. Det var en tid preget av hyppige styremøter og særdeles mye arbeid for en styreleder i en klubb uten fast ansatte. Sannsynligvis var Mazda-kontoret like mye et Mjølner-kontor i alle år.

To familier

Thors to store lidenskaper – familiebedriften Fagerthun Bil og Mjølner – gikk i alle år sammen hånd i hånd. Det ble som to familier. Dette var til fordel for begge parter. For Mjølner ble det på 80-tallet et vanlig syn å se stilige Mjølner-spillere kjøre rundt i byen og til bortekamper i andre byer og steder. Selvfølgelig med røde Mazdaer. Dette begynte da Arsenal-legenden George Armstrong ble trener for Mjølner i 1980, og deretter fikk spillerne muligheter til å kjøpe tilsvarende biler på gode vilkår.

Røde Mazdaer – til og med til Nor

For bilbutikken var nok dette med på å øke salget, også til mange flere enn spillerne i klubben. Mjølner hadde en stor tilhengerskare og laget spilte i øverste og nest øverste divisjon i det aller meste av Thors periode.

Thor var på den tiden så smart – og inkluderende – at han til og med solgte biler til Nor. Toppen av kransekaka var at han solgte en rød Mazda til en Nor-patriot.

Store jubileer

Fotballen og bilforretningen gikk som sagt parallelt. Det viste seg at Thor hadde talent for 50-årsjubileer. Som styreformann i 1982 hadde Mjølner 50-årsjubileum. I 2018 hadde forretningen 50-årsjubileum. Det var for øvrig samme år som Thor ble æresmedlem av Mjølner. Mye festivitas og viktige jubileer. Thors innsats for Mjølner kan ikke verdsettes nok. Han hadde et veldig stort nettverk både i byen Narvik og hele regionen. Det brukte han til fordel for klubben. Etter at han ga seg med aktive verv, var han og forretningen en solid sponsor, som også visste å trå til med ekstra midler når klubben hadde behov for det – f.eks. for en forsterkning av laget.

Samfunnsbygger

Når vi legger sammen dette, kan vi utvilsomt konkludere med at Thor Fagerthun har vært en av Narvikregionens viktige samfunnsbyggere. Vi har alle også møtt han som smilende, nysgjerrig og engasjert – særlig på stadion. Han var alltid klar for en god prat. For oss i klubben var temaet ikke overraskende mest om ballspillet som vi er så glad i.

Æresmedlem uten ball

Det er også helt eksepsjonelt at en så viktig person for klubben, som er en av våre æresmedlemmer, aldri har spilt en tellende fotballkamp for klubben. Det forteller alt om hans innsats og de spor han har satt etter seg.

Takk, Thor. Du er dypt savnet, og vi er deg evig takknemlig.