Gå til sidens hovedinnhold

Tidligere stortingsrepresentant Rolf Hellem fra Narvik er død

Tidligere stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Rolf Hellem, er død. Han ble 97 år gammel.

Etter et lengre sykeleie sovnet Rolf Hellem søndag stille inn i nærvær av sin nærmeste familie. Det opplyser familien til NTB.

Hellem var stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet fra 1965 til 1981, innvalgt fra Nordland. Han var også vararepresentant i periodene 1958–1961 og 1961–1965.

Hellem, som var i tolv år i industrikomiteen på Stortinget, var saksordfører for den første store oljemeldingen som ble forelagt Stortinget i 1971.

Han står også bak «De ti oljebud», som i ettertid er blitt regnet som grunnleggende for den videre utvikling av lovverk og praktisk politikk innen petroleumssektoren.

Hellem kjempet hardt for blant annet Kong Olavs vei – veien som forener Nordkalotten. I flere tiår kjempet han for at veien skulle bli realisert. I et intervju med Fremover i 2014 beskriver han godt hvordan daværende samferdselsminister Trygve Bratteli (1910 – 1984) stilte seg til bygging av veien som skulle forene Nordkalotten, et prosjekt som var blitt foreslått allerede i de første etterkrigsårene.

– Det var ikke gehør for det, rett og slett. Bratteli mente andre oppgaver var viktigere. Selv om alle beregninger sa at dette ville bli en lønnsom vei, var det liten entusiasme for å få den bygget, fortalte Rolf Hellem og trakk paralleller til tautrekkingen om bygging av Ofotbanen på slutten av 1800-tallet.

Kommentarer til denne saken