Lørdag skal det dryles tørka torskhau på Liland brygge. Vinneren kan smile hele veien til banken.

Dette melder Evenes kystlag i en pressemelding.

Kystlagsleder Åshild Sørensen klarer nesten ikke vente. Det er tre år siden sist hun kunne ønske velkommen til bryggetreff på Liland brygge, men nå er det ingenting som kan stoppe verken festen, sjørøvertokt eller Åpent nasjonalt mesterskap i tørskatorskhaudryling.

Tørska torskhau

– For en uke siden så det skikkelig ille ut med tanke på været. Men som alltid skinn det av når det nærmer seg bryggehelga. Nå meldes det delvis sol. Gi oss en dag til så blir det knallsol, sier en optimistisk leder i Evenes kystlag Åshild Sørensen.

Sørensen tror det blir kul på brygga under årets bryggetreff. Ikke bare fordi folk er sugne på å kunne møtes igjen, men når det skal dryles tørka torskhau har kystlagslederen en historisk premiesum å dele ut.

24.000 kroner

– Fo tre år siden kunne vinneren stikke av med 12.000 kroner, men det var ingen som klarte å dryle torskhauet midt i livbøya. Derfor dobler vi i år.

– Da blir det nok kul på brygga.

Den som treffer med torskhauet midt i sirkelen kan nemlig dra hjem med 24.000 kroner i lomma – vel og merke om vedkommende er den eneste som har flaksen eller dyktigheten med seg.

– Treffer flere, deles gevinsten.

Klare for helgen

Fremover har også fått snakke med Åshild Sørensen på telefonen fredag ettermiddag. Ifølge henne er de storklare for morgendagen.

– Vi er nesten ferdig. Nå holder vi på med matproduksjon og gjør oss klare til å servere i morgen. Allerede i kveld er vi klar til å ta imot folk på storloftet for quiz, kan hun avsløre.

Hun er også fornøyd med den frivillige innsatsen.

– Det er rundt 40 stykker og der har det godt veldig bra. Vi har vært litt att og fram med tanke på værmeldinga i det siste, men vi har klart å løst det og nå ser værmeldinga bedre ut, sier hun, og legger ikke skjul på at hun er glad for det.

Naturlig nok er det tre år siden festivalen ble arrangert. Nå kan de endelig invitere til torskhau-dryling igjen.

– Det er veldig bra og det at vi kan gjøre det på nytt gjør oss veldig glade, avslutter Sørensen på telefonen.

Fish and chips og paella

Klasseinndelingen er som før der «Tjyvkjærringer» og «Hæstpeisa» kjemper om den gjeveste premien. I klassen for «Sjitonga», deltakere som er under 15 år, konkurreres det om en samlet premiepott på 3.000 kroner, opplyses det videre i pressemeldingen.

På dagtid er det i tillegg skummelt sjørøveri for ungene med kaptein Svartøye og lettmatrosen Pysræva. Kystlaget serverer som vanlig både fiskekaker, fiskesuppe, fiskeburgere.

– I år blir det også fish and chips, og paella.

– Vi stikker på havet for å se om vi kan legge ei fersk kveite på bordet også, legger Sørensen til.

Tar i bruk bryggeloftet

Men for mange er bryggetreffet festen som arrangeres på kvelden, i år med Narvikbandet Bifrost.

– Om det viser seg at værgudene ble skremt av kapten Svartøye, eller er blir sure for at premiepotten i drylinga havnet hos noen andre, trekker vi opp på storloftet på Mellageret på kvelden. Fest blir det åkkesom.

Det varmes opp til selve bryggetreffet med bryggequiz allerede på fredag.