Gå til sidens hovedinnhold

Utvider overgrepssaken i Tjeldsund: 14 fornærmede

Artikkelen er over 3 år gammel

Den mistenkte ble etterforsket for liknende forhold tidligere.

Torsdag 21. desember melder politiet i en pressemelding at ytterligere seks personer har fått status som fornærmet i overgrepssaken i Tjeldsund.

5. desember ble en mann i 60-årene pågrepet i Tjeldsund, mistenkt for seksuelle overgrep.

Til sammen er det nå altså snakk om 14 fornærmede - så langt. De fleste av de 14 var mellom 14-17 år da hendelsene skal ha funnet sted.

- De fornærmede er i all hovedsak gutter. Tidsperioden for hendelsene er fra 1970-tallet og frem til pågripelsesdato, 5. desember i år, skriver politiet i pressemeldingen.

- Så langt har 14 personer fått status som fornærmet i saken, dette antallet vil kunne øke ettersom politiet gjennomfører ytterligere avhør. Det gjenstår avhør av et titalls personer og avhørene vil trolig finne sted over nyttår.

Det sier politioverbetjent og seksjonsleder ved etterforskningsseksjonen på Narvik politistasjon, Jostein Kroken, i pressemeldingen.

Pågripelsen skjedde med grunnlag i et anonymt tips til politiet forrige måned. Med grunnlag i dette tipset iverksatte politiet videre undersøkelser og besluttet å pågripe mannen, i en planlagt aksjon. I forbindelse med aksjonen ble det også foretatt ransaking og det ble tatt beslag, blant annet av datautstyr.

På grunn av fare for bevisforspillelse er mannen varetektsfengslet til starten av januar.

Derfor går de ut med detaljert informasjon

- Vi kan ikke utelukke at det er overgrep som ennå ikke er anmeldt. Derfor velger vi nå å gå ut med mer konkret informasjon om både alder og kjønn på de fornærmede, i det håp om at dette kan bidra til at andre tar kontakt med oss, sier Jostein Kroken i pressemeldingen.

- Det er vanskelig å fortelle om overgrep. Andre saker har vist at det faktum at andre har turt å stå frem, bidrar til at de somm kvier seg tør å ta kontakt.

- En slik sak er belastende for et lite lokalsamfunn der mange kjenner både den siktede og de fornærmede i saken. Tjeldsund kommune har iverksatt tiltak for å ivareta innbyggerne som er berørt av saken, og politiet har en løpende dialog med kommunen.

Les også

Tjeldsund kommune i beredskap etter flere overgrepsofre

Politiet oppfordrer de som enten har vært utsatt for overgrep, eller har kjennskap til forhold som politiet bør vite om å ta kontakt på telefon 75 58 90 00.

- Du vil da bli satt i kontakt med teamet som jobber med saken. Din informasjon kan være en viktig brikke i etterforskningen, skriver politiet i pressemeldingen.

Tilbake i tid

- Overgrep som er begått mange år tilbake i tid kan også straffes. Det har vært flere lovendringer knyttet til foreldelsesfristen i denne typen saker, nettopp fordi politiet ofte blir kjent med disse sakene etter at den som har vært utsatt for overgrep er blitt voksen. Ikke fokuser på tiden, men tenk at dersom du har informasjon som politiet bør ha, så kom til oss. Din historie kan være en viktig brikke å finne ut hva som har skjedd og hvordan vi kan forhindre at det skjer igjen, sier Jostein Kroken.

Les også

Kan være 30 barn som er utsatt for overgrep

Etterforsket tidligere for liknende forhold

I pressemeldingen opplyser politiet at mannen i 60-årene som er mistenkt og siktet i saken ble etterforsket for liknende forhold i 1999 - for 18 år siden.

Han var da mistenkt for seksuallovbrudd mot et barn under 16 år, men saken ble henlagt samme år.

Politiet opplyser ikke i pressemeldingen hvorfor saken ble henlagt.

- Etterforskningsteamet har fått saksmaterialet tilsendt og har gått gjennom saken i forhold til den pågående etterforskningen. Saken ble etterforsket ved Lødingen lensmannskontor, i den gang Narvik politidistrikt, skriver politiet i pressemeldingen.

På direkte spørsmål fra Fremover ønsker ikke etterforskningsleder Jostein Kroken å kommentere etterforskningen fra 1999, men han bekrefter at saken er interessant for den nåværende etterforskningen.

Saken etterforskes fra Narvik politistasjon, under politiet i Nordland. De har bedt om taktisk bistand fra Kripos.

- Bakgrunnen for dette er gjennomføring av flere avhør av personer som nå er bosatt andre steder i landet. Politiet tar sikte på å foreta nytt avhør av siktede i løpet av januar 2018. Fengslingen går ut 2. januar 2018, men politiet vil be om videre fengsling. Siktedes forsvarer er informert om dette.

Advokat M ona Ovesen er oppnevnt av Ofoten tingrett som bistandsadvokat for noen av de unge fornærmede. Politiet er i ferd med å begjære oppnevning av bistandsadvokat for flere fornærmede personer.

Les også

Politiet i Narvik etterforsker omfattende overgrepssak

 

Kommentarer til denne saken